Nieuw soort vervoer met ‘maatje’ in Roermond

Print
Nieuw soort vervoer met ‘maatje’ in Roermond

Ook Roermondenaren kunnen voortaan een beroep doen op het project Automaatje Afbeelding: Getty Images

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Roermondenaren die geen vervoermiddel hebben, kunnen voortaan een beroep doen op vrijwilligers die met hun eigen auto voor chauffeur spelen.

De gemeente Roermond sluit zich samen met welzijnsinstelling Wel.kom aan bij het project ANWB Automaatje. Het initiatief van de ANWB is in 2016 opgericht en loopt momenteel in 46 gemeenten. Het richt zich op ouderen of mensen met een beperking die zelf niet meer kunnen rijden en ook moeilijk van openbaar vervoer of andere vervoersmiddelen gebruik kunnen maken. Ze raken daardoor steeds meer geïsoleerd. Het gaat vooral om een zaken als een bezoekje aan de huisarts, het ziekenhuis, de kapper of een vriendin.

Onkosten

De chauffeurs zijn vrijwilligers, die geworven zijn door Wel.kom. Wie gebruik wil maken van de service moet uiterlijk twee dagen van tevoren op werkdagen tussen 9 en 12 uur bellen met Automaatje Roermond (0475-345140). Een medewerker van de welzijnsinstelling koppelt het verzoek aan een beschikbare vrijwilliger in de buurt en vertelt wat de rit kost. Per kilometer moet een onkostenvergoeding van 30 cent betaald worden. De deelnemer rekent na afloop contant af met de ‘chauffeur’. Wethouder Marianne Smitsmans gaf donderdag het startsein voor het project.