De Berckt

Na vele jaren zicht op legalisering Polencamping in Baarlo

Print
Na vele jaren zicht op legalisering Polencamping in Baarlo

Sportpark De Berckt in Baarlo met racecircuit in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Baarlo -

Na vele jaren komt zicht op legalisering van de huisvesting van arbeidsmigranten op recreatieoord De Berckt in Baarlo. Zij krijgen een aparte plek op het voormalig racecircuit.

Wethouder Paul Sanders van Peel en Maas is verheugd. Er komt een duidelijke scheiding tussen vakantievierders en gastarbeiders op het terrein. Daarnaast heeft de eigenaar, de Oostappen Groep, beloofd het recreatiepark een fikse opknapbeurt te geven.

Lees ook: Noord-Limburgse gemeenten worstelen met beleid voor huisvesting van arbeidsmigranten

‘De Berckt’ is een slepende zaak. In het vakantiepark werden illegaal buitenlandse werknemers gehuisvest. Eind 2014 werd de situatie gelegaliseerd via een tijdelijke vergunning. Dat gebeurde in afwachting van de verhuizing van de Polencamping naar het circuit. Gesteggel over de voorwaarden leidde tot vertraging.

Verplichting

Oostappen werd verplicht elders woningen te bouwen voor arbeidsmigranten die langer in Nederland willen blijven. Afwijkend van de tijdelijke huisvesting (short stay) werd die mid stay genoemd. In de loop der jaren veranderden de regels voor de huisvesting van arbeidsmigranten op recreatieterreinen echter. De vraag was of de verplichting nog gold voor Oostappen.

Lees ook: Buurt Baarlo is overlast arbeidsmigranten beu

Uiteindelijk besloten juristen dat dat het geval was. Bovendien moest een collega-huisvester van arbeidsmigranten, BreeBronne/Work and Stay in Maasbree, ook aan de eis voldoen. Oostappen heeft de mid stay-woningen inmiddels gerealiseerd, aldus het gemeentebestuur, en is bereid aan de voorwaarden van het nieuwe beleid te voldoen. Zoals het aanbieden van sport, ontspanning en taallessen.

Maximaal 700

Tegen de voorgenomen vaststelling van het bestemmingsplan, waar de gemeenteraad nog over moet beslissen, werden zeven bezwaren ingediend. Het dorpsoverleg was bezorgd of de gemeente toezicht houdt op het maximale aantal arbeidsmigranten van zevenhonderd. Wethouder Sanders heeft dat toegezegd. Naar aanleiding van de bezwaren is het plan een beetje aangepast. Als de bezwaarmakers niet tevreden zijn, kunnen ze in beroep bij de Raad van State.