Mosae Zorggroep Maastricht trekt omstreden interimbestuurster aan

Print
Mosae Zorggroep Maastricht trekt omstreden interimbestuurster aan

Zorgcentrum campagne, een van de tehuizen van Mosae in Maastricht. Afbeelding: Loraine Bodewes

Maastricht / Itteren -

De Mosae Zorggroep in Maastricht breidt haar raad van bestuur tijdelijk uit. Anitra Louwers staat het komende halfjaar Bram van de Langenberg bij in het aansturen van de organisatie, die sinds april onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd staat.

Medewerkers van Mosae reageren gemengd op Louwers’ komst. Sommigen vonden haar naam online op een lijst met ‘grootverdieners’ in de zorg - ze was in 2016 goed voor 380.165 euro dankzij een ontslagpremie van 178.000 euro - en vragen zich af of dat feit nu bij Mosae wel een goed signaal is. Anderen „kennen haar nog niet” en geven haar een „eerlijke kans”.

Lees ook: Hoeveel tijd heeft Mosae nog (nodig)?

Louwers vertrok eind 2016 als bestuursvoorzitter bij de Haarlemse zorgorganisatie Sint Jacob. De managers en OR hadden het vertrouwen in haar opgezegd. Uit een extern onderzoek, in opdracht van de raad van toezicht, bleek dat er onder Louwers’ leiding bij Sint Jacob sprake was van een angstcultuur: mensen voelden zich neerbuigend behandeld, durfden niet uit te spreken of ziek te melden. Louwers zelf zei zich „niet te kunnen vinden in alle negativiteit”. Het Haarlems Dagblad schreef dat niet zozeer sprake was van financieel wanbeleid, maar dat de bestuurster op grote afstand van de werkvloer zat en te weinig oog had voor haar mensen.

Rienk Goodijk, voorzitter van de raad van toezicht van Mosae, zegt het verleden van Anitra Louwers te kennen. „Zeker hebben wij ons daarin verdiept, maar ik ben ervan overtuigd dat we met haar een goede kandidaat hebben gevonden om onze bestuurskracht te versterken. Ook de gremia hebben instemmend gereageerd op onze keuze.” Welk takenpakket Louwers precies krijgt, moet volgens Goodijk nog worden bepaald.

Mosae werd in april door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd voor zes maanden onder verscherpt toezicht gezet. De inspectie heeft te weinig vertrouwen in de snelheid waarmee toegezegde verbetermaatregelen worden doorgevoerd. ‘De zorg in de basis schiet tekort’, luidde de conclusie. In juli zal de inspectie zich weer melden voor een tussenbalans.

Mosae ging afgelopen jaren door een crisis. Onder leiding van de vorige bestuurster, Marla Venderink, bungelde de instelling in 2017 op de rand van een faillissement. Financieel gaat het nog steeds niet goed met Mosae. „Als er niets verandert, koersen we ook dit jaar weer af op een tekort van 1,5 miljoen euro”, aldus Bram van de Langenberg in april. Goodijk ziet intussen „voorzichtige verbetering, maar we staan voor een grote klus”.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen