Docent per direct ontslagen na hulp aan vmbo-leerlingen bij examen

Print
Docent per direct ontslagen na hulp aan vmbo-leerlingen bij examen

Afbeelding: AD /J.P. Mioulet

Zeventien scholieren van vmbo Aloysius De Roosten in Eindhoven moeten hun examen Duits opnieuw maken omdat een leerkracht enkele leerlingen zou hebben geholpen.

Dat is vrijdagmiddag bekend geworden. De docent is op staande voet ontslagen, meldt rector Corinne Sebregts. Ze noemt het ‘een zeer domme fout’.

Het verknalde examen was maandag al. De Onderwijsinspectie heeft het woensdag ongeldig verklaard nadat uit intern onderzoek van de school was gebleken dat de surveillerende docent had geholpen. De leerlingen en hun ouders zijn donderdagavond ingelicht. De leerlingen kunnen het werk maandag 17 juni opnieuw maken, ‘als ware het hun eerste kans’, aldus rector Corinne Sebregts van Scholengroep Het Plein waartoe de mavo Aloysius De Roosten toe behoort.

‘Zeer domme fout’

De rector noemt het ‘een zeer domme fout’ en ‘totaal ontoelaatbaar’ dat een docent hulp geeft tijdens een examen. De docent is van de week op staande voet ontslagen, toen ontdekt werd wat er was gebeurd. Toen was nog niet bekend dat de examens ongeldig waren verklaard.

Docent per direct ontslagen na hulp aan vmbo-leerlingen bij examen
Foto: Guido van der Heijden

Erg vervelend voor leerlingen

,,Wij betreuren dat dit incident heeft plaatsgevonden in één lokaal met 17 eindexamenleerlingen. Deze leerlingen moeten dit examen op een later tijdstip opnieuw maken. Wij beseffen dat dit voor de betreffende leerlingen erg vervelend is. Wij stellen alles in het werk om voor deze leerlingen het examen zonder extra spanning te laten verlopen, zodat we eind juni de leerlingen kunnen feliciteren met hun welverdiende diploma. We hebben dit niet eerder bekendgemaakt omdat we tijdens de examens rust willen voor de leerlingen.”

Om te voorkomen dat dit vaker gebeurt, wil Sebregts de gang van zaken ‘grondig evalueren’. ,,Daar waar nodig treffen wij maatregelen”, aldus de rector.

Dat betekent wel voor deze 17 leerlingen dat ze geen uitslag hebben op woensdag 12 juni als anderen horen of ze geslaagd zijn. Zij horen pas vrijdag 28 juni of de vlag uit kan, net op tijd voor de diploma-uitreiking op woensdag 3 juli.