OM Limburg pakt driehonderd oudere zaken aan

Print
OM Limburg pakt driehonderd oudere zaken aan

Afbeelding: ANP

Maastricht / Itteren -

Het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg gaat voor 1 juli de dossierkasten met nog driehonderd strafzaken bekijken. Sommige zaken zijn tot wel zeven jaar oud.

Politiek Den Haag en de top van het Openbaar Ministerie kijken kritisch naar voorraadvorming die ook bij andere parketten in Nederland speelt. Die kan ertoe leiden dat verdachten niet meer voor de rechter worden gedaagd of aanzienlijk lager gestraft worden dan bij een tijdige behandeling van hun zaak.

Volgens het OM is ‘strafvermindering’ niet de aanleiding. „De rechtbank heeft aangegeven dit jaar extra zittingscapaciteit te hebben. Daar willen wij van gebruikmaken”, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Drie maanden

De parketleiding in Maastricht heeft voor een periode van drie maanden zeven voltijdbanen vrijgemaakt voor deze noodzakelijke inhaalslag. Persofficier Fanny Hilhorst vertelt dat er een taskforce in het leven is geroepen die moet gaan bepalen welke van de driehonderd zaken naar de rechter kunnen, welke dossiers de stempel ‘sepot’ krijgen en in welke zaken nog meer onderzoek nodig is.

De rechtbank Limburg heeft extra zittingscapaciteit ingepland. Het OM in Limburg kon in 2018, volgens persofficier Hilhorst, 1128 zaken voor de rechter brengen. Voor dit jaar is dat met meer dan een kwart opgehoogd naar 1420. Volgens de persofficier gaat het vooral om de grotere zaken waarvoor meerdere zittingsdagen zijn uitgetrokken.

Kleinste rechtbank

Daar heeft Limburg, met de op een na kleinste rechtbank van het land, er relatief veel van. De meeste strafrechtadvocaten in Limburg hebben een of meerdere zaken in hun portefeuille die al jaren stilliggen om vaak onbekende redenen.

Naarmate een dossier sterk veroudert, levert zo’n zaak geen of geen straf van betekenis meer op. Om ervoor te zorgen dat de officieren weer, „in de actualiteit, kunnen gaan werken”, zoals Hilhorst het zegt, wordt fors de stofkam door de voorraad gehaald.