Docente Duits verbetert leerling tijdens examen: ‘Ik dacht: Yes, gratis antwoorden!’

Print
Docente Duits verbetert leerling tijdens examen: ‘Ik dacht: Yes, gratis antwoorden!’

Afbeelding: AD/Guido van der Heijden

,,Natuurlijk dacht ik ‘Yes!’ toen ze mijn fout verbeterde.” Dat vertelt een leerling van het Aloysius De Roosten-college uit Eindhoven aan het Eindhovens Dagblad.

Hij zag hoe zijn docente Duits door de klas liep en leerlingen aansprak op fouten die ze maakten op hun eindexamen. ,,Maar nu zijn we allemaal de pineut, omdat we het helemaal over moeten doen.”

De leerling van de vierde klas mavo, die anoniem wil blijven, geeft toe dat hij blij was dat zijn docente hem hielp omdat hij ‘allemaal gratis antwoorden’ kreeg. Niemand had om haar hulp gevraagd. ,,Alles ging in het begin zoals de andere examens gaan, tot ze ons opeens ging helpen.” De mavo-leerling omschrijft hoe de docente leerlingen verbeterde: ,,Ze zei: ‘doe dit in plaats van dat.’”

Hij neemt het zijn docente Duits niet kwalijk, ‘omdat ze nog niet zo lang op mijn school werkte’. ,,Ik denk dat ze niet wist hoe het gaat op een examen, maar ze had wel de intentie om ons allemaal te laten slagen.”

Lees ook:Docent per direct ontslagen na hulp aan vmbo-leerlingen bij examen

‘Totaal ontoelaatbaar’

De directie ontdekte de gang van zaken via een tip van iemand van school, die het had zien gebeuren. ‘Een zeer domme fout’ en ‘totaal ontoelaatbaar’ noemt rector Corinne Sebregts het. De docente is deze week op staande voet ontslagen, nadat ontdekt was wat er was gebeurd. Toen was nog niet bekend dat de examens ongeldig zouden worden verklaard.

De mavo-klas krijgt de komende weken extra lessen Duits om het nieuwe examen alsnog te kunnen halen. ,,Als het me dan niet lukt en ik herexamen moet doen, hoop ik dat ik het red voordat mijn nieuwe studie begint”, zegt de leerling.

Voor de zeventien leerlingen van de klas betekent het dat ze geen uitslag krijgen op woensdag 12 juni, als anderen horen of ze geslaagd zijn. Zij horen pas vrijdag 28 juni of de vlag uit kan, net op tijd voor de diploma-uitreiking op woensdag 3 juli.