Fotoboek als eerbetoon aan Indiëgangers uit Voerendaal

Print
Fotoboek als eerbetoon aan Indiëgangers uit Voerendaal

Afbeelding: TJITSKE SLUIS

Voerendaal / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Winthagen -

148 Voerendaalse jongens en meisjes werden naar Nederlands Indië gezonden. Wiel Niks uit Ubachsberg geeft samen met een werkgroep deze mensen een ‘gezicht’ door het samenstellen van een fotoboek. De voorinschrijving voor het boek is inmiddels geopend.

Een eerbetoon aan alle Indië- en Nieuw Guinea gangers, geboren, gewoond hebbend of nog wonend in de huidige gemeente Voerendaal, is de motivatie geweest om een onderbelicht stuk Voerendaalse koloniale geschiedenis in beeld te brengen, in de vorm van een fotogedenkboek. Nagenoeg exact 70 jaar na datum soevereiniteitsoverdracht van Nederlands Indië in het Paleis op de Dam te Amsterdam, door koningin Juliana (27 december 1949).

Van huis en haard uit hun bestaan weggeplukt zijn (tot nu toe bekend) 148 Voerendaalse jongens en meisjes – voor het overgrote merendeel dienstplichtig – naar Nederlands Indië gezonden. Toen ter tijd voor Orde en Vrede, naar de huidige normen en maatstaven om de koloniale belangen van Den Haag te verdedigen, met alle gevolgen van dien. Vijf Voerendalers keerden niet meer terug en liggen begraven op de erevelden in Indonesië. Hun familieleden zijn door de overheid nooit in de gelegenheid gesteld hun graven te bezoeken.

En waar tegenwoordig alle mogelijke ondersteuning wordt aangeboden aan repatriërende militairen na hun uitzending, moesten deze jongens en meisjes het doen met ‘niets’. Terug in de burgermaatschappij en een bestaan opbouwen was het enige uitgangspunt. Het gros van deze militairen en ook hun families is levenslang belast geweest met tal van traumatische herinneringen.

Een fotogedenkboek derhalve, met daarbij bij elke persoon een gezicht. En een kort of langer verhaal over zijn/haar verblijf in de tropen. Als eerbetoon en ter blijvende herdenking!

Wiel Niks uit Ubachsberg en zijn werkgroep hebben zich sinds zeer geruime tijd intensief beziggehouden met het verzamelen van alle mogelijke informatie en fotomateriaal. Van zo’n 12 personen ontbreekt nog een en ander. De vóórinschrijving voor het boek à 25,95 loopt tot 1 september, daarna geldt de verkoopprijs van 30,95 euro. Bij verzending komen er verzendkosten à 4 euro bij.

Het vóórinschrijvingsformulier kan worden gedownload van de website www.1945-1950ubachsberg.nl , een e-mailtje sturen naar wiel62@home.nl of een telefoontje naar 045-5713965 (Wiel Niks). Het boek verschijnt begin december 2019.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen