Tijdcapsule in muur Huys ter Horst

Print
Tijdcapsule in muur Huys ter Horst

Kasteel ter Horst. Afbeelding: Archief De Limburger

Horst -

Op kasteel Huys ter Horst bruist het zondag 26 mei van de activiteiten. In samenwerking met ‘800 jaar Horst aan de Maas’ zijn er afgelopen weken diverse projecten op kasteel Huys ter Horst geweest waarin de kunst centraal stond die ooit de muren van het kasteel verfraaide.

Scholieren en bezoekers kregen de afgelopen weken uitleg over de kunst die ooit op kasteel Huys ter Horst te vinden was. Willem Vincent van Wittenhorst die ooit op het kasteel woonde had een collectie van ruim 200 schilderijen. Aan de hand van tien replica’s werd Willem Vincent van Wittenhorst en zijn kunstcollectie weer centraal gesteld op het kasteel. Ter afsluiting zal er op de voorburcht van het kasteel zal een kunstmarkt plaatsvinden waar dertig uiteenlopende kunstenaars hun kunstwerken laten zien en verkopen.

Op het kasteelterrein zelf herleven de middeleeuwen deze dag. Het kasteel wordt deze dag overgenomen door een re-enactmentgroep. Zo is het dagelijkse leven te zien maar ook ambachten uit die tijd.

De scholieren die afgelopen weken hebben deelgenomen aan het project is gevraagd een nieuw kunstwerk te maken om de collectie van Willem Vincent van Wittenhorst uit te breiden. Uit alle inzendingen kiest een deskundige jury één kunstwerk als winnaar.

Nadat bekend is welk kunstwerk gewonnen heeft wordt dit kunstwerk opgeborgen in een tijdcapsule. Behalve het kunstwerk gaan ook zestien interviews met vragen over verleden en/of toekomst, allerlei zaken over 800 jaar Horst aan de Maas en natuurlijk van alles over kasteel Huys ter Horst mee in de capsule. De capsule wordt de komende 50 jaar opgeborgen in één van de kasteelmuren door de burgemeester van Horst aan de Maas. Deze capsule ziet tijdens het 850-jarig bestaan van Horst aan de Maas weer het daglicht. De jongeren die een bijdrage hebben geleverd aan de inhoud van de capsule hebben dan een leeftijd tussen de 60 en 70 jaar.

Dit alles vindt plaats van 11.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen