Workshop Ghanees schilderen in Steyl

Print
Workshop Ghanees schilderen in Steyl

Faustina Nsoh. Afbeelding: Wereldpaviljoen

Steyl / Sevenum -

In het nieuwe belevingscentrum Ghana van het Wereldpaviljoen Steyl worden drie workshops traditioneel Ghanees schilderen en Ghanese sieraden gegeven.

De artistiek leidster van het kunstenaarscollectief SITRA (lokale traditionele kunst) Faustina Nsoh uit het Noord-Ghanese dorpje Sirigu leidt deze workshops samen met vrijwilligers van het Wereldpaviljoen. In plaats van kwast en verf wordt gebruikgemaakt van potlood en viltstiften. De workshops zijn voor kinderen en andere bezoekers van het Wereldpaviljoen op woensdag 29 mei, zondag 2 juni en woensdag 5 juni telkens van 13.00 tot 17.00 uur.

Sirigu kent een zeer actieve creatieve vrouwengroep genaamd SWOPA. Opgericht in 1997 met als doel vrouwen zelfstandig te laten werken en geld te verdienen met kunst: pottenbakken en schilderen. Een van de belangrijke activiteiten van deze vrouwen is dat ze op traditionele wijze hun compound (onderkomen voor de hele familie) beschilderen. De Sirigu vrouwen gebruiken slechts drie kleuren-zwart, rood en wit, traditioneel gemaakt met natuurlijke pigmenten. Stippen vertegenwoordigen zegeningen; een zigzag driehoek patroon toont respect. Strepen onthullen opwinding, terwijl golvende lijnen de weg naar succes vertegenwoordigen. Lokale dieren zijn ook geschilderd; de hagedis symboliseert vriendschap en de slang biedt bescherming. De huidige leidster van de groep is Faustina. Zij maakt kunst en schildert. Zij laat zich inspireren door de traditionele symboliek van de streek en de omgeving. Daaraan geeft zij op haar eigen manier vorm. Faustina is enkele weken te gast in Noord-Limburg op uitnodiging van het Wereldpaviljoen Steyl en de Vrienden van Christopher uit Sevenum.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen