Duncan Laurence wint Eurovisie Songfestival

Print
Duncan Laurence wint Eurovisie Songfestival

Afbeelding: ANP

Nederland heeft er 44 jaar op moeten wachten, maar mag zich weer winnaar van het Eurovisiesongfestival noemen. Duncan Laurence sleepte zaterdagavond in Tel Aviv de winst in de wacht, met zijn nummer Arcade zong hij 231 jurypunten bij elkaar en 261 punten via televoting, waarmee hij concurrent John Lundvik uit Zweden versloeg.

Daarmee is Getty Kaspers onttroond. De zangeres van Teach-In, dat in 1975 het songfestival won met Dinge-dong, vindt dat geen enkel probleem. "Dan ga ik van koningin terug naar prinses", zei ze eerder tegen BuzzE.

Eerste zanger
Duncan is de eerste Nederlandse zanger die het Eurovisiesongfestival wint. Vier zangeressen gingen hem voor. Corry Brokken was in 1957 de eerste Nederlandse die de songfestivaltrofee in de wacht sleepte. Zij won de tweede editie van het liedjesfestijn, waaraan destijds slechts tien landen deelnamen.

Twee jaar later was het weer raak. Toen won het lied 'n Beetje van Teddy Scholten, met 21 punten. Lenny Kuhr had in 1969 succes met De troubadour, maar moest die winst wel delen met Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Vijfde keer
Met vijf songfestivaloverwinningen komt Nederland op gelijke hoogte met het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg en Frankrijk. Ook die landen wonnen ieder vijf keer. Ierland won het Eurovisiesongfestival het vaakst, zeven keer. De trofee ging zes keer naar Zweden, dat daarmee nog net iets succesvoller was dan Nederland, Luxemburg, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen