Satirisch studentenblad gaat grof de fout in met bewerkte foto ‘sexy’ Anne Frank

Print
Satirisch studentenblad gaat grof de fout in met bewerkte foto ‘sexy’ Anne Frank

Anne Frank Afbeelding: AD/ANP

De Harvard Lampoon, een satirisch studentenblad van de Harvard universiteit, heeft zijn excuses aangeboden voor een vorige week gepubliceerde bewerking van een foto van Anne Frank. Op de foto staat ze in bikini. Het magazine deed veel stof opwaaien op de campus. Alle exemplaren van de editie waarin de plaat verscheen zijn uit de schappen gehaald.

‘Te vroeg gegaan: virtuele verouderingstechnologie laat ons zien hoe Anne Frank er uit had kunnen zien als ze niet was gestorven’, is het bijschrift bij het beeld van een rondborstige Anne Frank. ‘Voeg dit maar toe aan redenen waarom de Holocaust zuigt.’

De Lampoon zegt veel reacties te hebben gehad van mensen die pijn hebben ondervonden van de publicatie. ,,We realiseren ons de ernst van wat er gebeurd is, en begrijpen dat we verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze acties. (..) We zullen de inhoud van ons magazine in de toekomst met meer zorg benaderen. We zijn ons ervan bewust dat er te weinig redactioneel toezicht is op het publicatieproces.”

Het blad, dat volgens de New York Times een kraamkamer is voor Amerikaanse comedy-grootheden, belooft voor deze zomer een verbeterplan. De Harvard universiteit noemt de prent in een reactie ‘zeer aanstootgevend en beledigend’.

Anne Frank werd postuum bekend door haar dagboek, dat ze schreef tijdens haar verblijf in het Achterhuis in Amsterdam. Ze was 15 jaar toen ze stierf in het concentratiekamp van Bergen Belsen. Haar dagboek is een van de meest gelezen boeken ter wereld.

Verbouwereerd

De New York Times sprak met rabbi Jonah C. Steinberg, hoofd van het belangrijkste joodse instituut op Harvard. Hij vergelijkt de fotobewerking met ‘de obsceniteit van de nazi’s’.

Satirisch studentenblad gaat grof de fout in met bewerkte foto ‘sexy’ Anne Frank
Het gewraakte beeld Foto: AD/Paulette Schuster

Studenten die de krant sprak reageren verbouwereerd. ,,Ik kon niet geloven dat dit echt was”, zegt Paulette Schuster. ,,Ik kon niet geloven dat iemand het denkproces bezit om zoiets in een comedy magazine te plaatsen.” Jacob Schwartz, een andere student, suggereert om de redactie van The Lampoon’s een spoedcursus geschiedenis te geven door naar een Holocaust museum te gaan en overlevenden van genocide te ontmoeten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen