‘Heen en weer’-voetbalclub Wilhelmina, blijft hopen op titel

Print
‘Heen en weer’-voetbalclub Wilhelmina, blijft hopen op titel

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Wilhelmina’08 pendelde de laatste jaren tussen tweede en eerste klasse. Nu heeft de club de kans om weer eersteklasser te worden. Een kleine via de titel, anders via de nacompetitie. Zondag werd een benauwde zege geboekt op Hilvaria: 1-0.

De stadsclub van Weert. Dat label heeft Wilhelmina’08 zich altijd opgespeld. De velden liggen immers in het centrum van de stad. Prestatief gezien heeft de inmiddels honderdelfjarige club dat predicaat ongetwijfeld ook verdiend.

De club was in Weert en directe omstreken altijd de hoogst spelende club. De glorietijden beleefde de Weerter vereniging in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, toen Wilhelmina bijna altijd in de hoofdklasse acteerde, destijds de hoogste klasse in het amateurvoetbal.

Zand in de motor

In het nieuwe millennium kwam er echter zand in de motor. In de binnenstad was weinig jeugd meer. De buitenwijken van Weert, Boshoven, Graswinkel, Leuken en Molenakker waren de groeiwijken. FC Oda, MMC Weert, DESM en Laar trokken alle jeugd aan en tellen alle vier meer dan zeshonderd leden.

Dat steekt schril af tegen de tweehonderd van de trots van Weert. Dat kleine aantal heeft ook zijn uitwerking op bestuur en kader. De vereniging draait op enkele gepensioneerden met blauwwit hart. Er zijn in de afgelopen jaren al een aantal afgevallen. Nieuwe jonge aanwas van bijvoorbeeld oud-spelers meldt zich niet.

Voorzitter Rene Laenen onderstreept de problemen. „Dit kunnen we niet jarenlang blijven volhouden. We hebben al gesproken over fusies, maar de andere clubs houden de boot nog af. ”

Heen en weer

In het seizoen 2001/2002 speelde Wilhelmina voor het laatst in de hoofdklasse. Degradeerde echter prompt ook weer. In de laatste achttien jaar zat de vereniging in ‘de heen en weer’. Van promotie tot weer degradatie.

Vanaf 2000 werd Wilhelmina drie keer kampioen en promoveerde één keer via de nacompetitie. Dat verblijf duurde telkens maar één seizoen. Die opstapjes werden telkens gevolg door degradaties, vijf in totaal.

Investeringen

In het verleden haalde de club alleen die spelers van buitenaf voor de posities die ze in eigen gelederen misten. In de laatste twee decennia moet de club bijna complete selecties aantrekken. Dat vergt investeringen en dus trouwe sponsoren. De vereniging telt slechts vier jeugdteams, van onder de vijftien. Bij de senioren telt de club vier teams.

De afgelopen periode had Wilhelmina een vrij constante selectie van bijna allemaal Weerter spelers. Na het afgelopen seizoen viel die groep uit elkaar vanwege blessures, verhuizingen en werk. Alleen Bas Rijkers en de tweeling Witjes bleef. Behalve een nieuwe trainer, Gerard Douven, kwamen ruim vijftien nieuwe spelers.

Titel plots in zicht

Trainer Douven heeft zijn jeugdig team op de rails gekregen. Vooral thuis acteert de ploeg ijzersterk, verloor nog geen enkel duel: na zondag negen zeges en vier gelijke spelen.

De titel is na verlies het van Eindhoven zelfs plots nog in zicht. De nacompetitie heeft de Weerter ploeg helemaal in eigen hand. Bijna alle concurrenten verloren zondag, zodat Wilhelmina eerste staat in de derde periode. Een gelijkspel is zondag al voldoende voor een vervangende periode, als Eindhoven toch kampioen wordt.