Wedstrijdvan de Week

Geen Venlose hulp voor voetballers VOS, wel van de scheids

Print
Geen Venlose hulp voor voetballers VOS, wel van de scheids

Afbeelding: Lé Giesen

Grashoek / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

VOS greep zondagmiddag in de dying seconds alsnog nog de laatste strohalm. Een doelpunt van Hakim Lakhlifi in blessuretijd zorgde voor een 2-3 zege op bezoek bij titelconcurrent Grashoek.

Daardoor gaan SV United en VOS samen aan de leiding in de vijfde klasse D, al heeft de fusieclub uit Meerlo-Wanssum wel een beter doelsaldo.

„Kwiek Venlo gaat ons echt niet helpen”, zeggen twee supporters van VOS in de kantine van de Venlose voetbalvereniging op deze zondagmiddag rond de klok van één uur. Ze maken zich op voor de reis naar Grashoek waar de ploeg van John Buksak moet winnen om de kansen op het kampioenschap levend te houden.

‘Doorgestoken kaart’

Grashoek is koploper met 59 punten waarna SV United en VOS volgen met 57 punten. VOS staat derde omdat het een minder doelsaldo heeft dan United. „Ja die wonnen vorige week met 13-0 van Kronenberg. Dat was honderd procent doorgestoken kaart. Die dorpsclubs helpen elkaar. Bij ons gebeurt dat niet”, menen ze in Venlo.

Kwiek Venlo neemt het op tegen SV United en kan VOS dus een grote dienst bewijzen. „We moeten gewoon zelf winnen en dan zien we wel”, zegt VOS-coach John Buksak.

Hansje Abstieg

Grashoek, SV United of VOS? Piet Spee, clubarchivaris van Grashoek en daarnaast een wandelende voetbal-encyclopedie weet het zeker: „SV United wordt kampioen. Dat heb ik voor het seizoen al voorspeld.’’

Spee is 87 jaar, maar heeft het geheugen van een afgestudeerde twintiger. „In 1995 speelden we voor het laatst in de vierde klasse. Hans de Ruiter was toen onze coach. Ik noemde hem Hansje Abstieg. Hij was meer met zijn nieuwe club MVC’19 bezig dan met ons”, zegt Spee terwijl hij een wegwerpgebaar maakt.

Naast Spee zit scheidsrechter Henk Verberne. „U krijgt na de wedstrijd trouwens een punt van mij.” Verberne haalt zijn schouders op en slurpt aan zijn koffie.

Geen hoog punt

De huidige trainer van dienst in Grashoek heet Nelis Luijten. Hij vertrekt volgend seizoen ook naar een andere club, namelijk Neerkandia, maar focust zich momenteel volledig op Grashoek om na bijna 25 jaar eindelijk weer terug te keren naar die vierde klasse.

Hij zit voorafgaand aan de wedstrijd tegenover Spee en arbiter Verberne. Of ze na afloop nog gebroederlijk aan een tafel hebben gezeten, valt te betwijfelen. Spee na de 2-3 nederlaag van Grashoek: „Deze man krijgt het laagste punt van mij.”

Verberne maakt er gedurende de wedstrijd namelijk een potje van. Hij loopt met geen enkele situatie mee en neemt op goed geluk beslissingen over overtredingen, corners en buitenspelsituaties. Hierdoor krijgen de grensrechters van VOS en Grashoek vrij spel. Tot grote ergernis van het publiek.

Oude rotten

VOS komt na een klein kwartier spelen op voorsprong door de 41-jarige spits Woycek Serafinski: 0-1. Aan de andere kant staat Bas Gloudemans in de punt van de aanval, met eveneens 41 jaar een oude rot in het vak.

Gloudemans trekt nog voor de rust de stand gelijk (1-1) en in de tweede helft brengt hij Grashoek op voorsprong: 2-1. VOS kan nauwelijks nog een vuist maken, maar blijft in de wedstrijd omdat scheidsrechter Verberne op de beslissingen van de VOS-grensrechter afgaat die twee keer onterecht voor buitenspel vlagt. Uiteindelijk buigen Yori Kirshner en Hakim Lakhlifi de achterstand om in een 2-3 overwinning.

Woedende coach

Na afloop is Grashoek-coach Luijten woedend. „We hebben de KNVB nog gevraagd om een goede scheidsrechter. Deze man had het totaal niet onder controle. Dit is gewoon klote”, zegt Luijten staand voor de kleedkamer van zijn spelers.

Iets verderop schreeuwt VOS-verdediger Burak Karaca. „Ik hoor dat United-Kwiek 1-1 is gebleven!” Dat betekent dat VOS de koppositie heroverd heeft. Die informatie blijkt al snel verleden tijd. United scoort in de slotfase namelijk nog twee keer, zoals VOS dat ook deed.

Alsnog hulp?

Piet Spee is nog altijd in de race om zijn gelijk te halen, terwijl de fans van VOS het al wisten: hulp uit eigen hoek is in Venlo niet aan de orde.

Volgende week speelt VOS thuis tegen RKSVN en neemt United het op tegen Resia’42. Laat oud-prof Marcel Peters nu net de trainer zijn van de ploeg uit Wellerlooi, de vader van VOS-verdediger Levi Peters. „Hopelijk helpt hij ons wel.”