Kampioenschap voetballers Groene Ster kroon op het werk

Print
Kampioenschap voetballers Groene Ster kroon op het werk

Matchwinnaar Chefrino Eind is het middelpunt in het feestgedruis. Afbeelding: orange pictures

Heerlen / Hoensbroek -

Het was een zware bevalling, maar toch werd het een onvergetelijke zondag voor Groene Ster. Door een 1-2 overwinning op Alphense Boys zette de ploeg van Maurice Verbunt de kroon op het werk: de titel in de hoofdklasse.

Alphen aan den Rijn, zondag 19 mei rond de klok van vier. Groene Ster is kampioen. Sportpark de Bijlen kleurt groen-wit en de juichende spelers vallen elkaar in de armen. Trainer Maurice Verbunt en zijn staf komen handen te kort om de talrijke felicitaties en knuffels in ontvangst te nemen. Bestuur en supporters van Groene Ster nemen massaal bezit van het speelveld.

Zenuwslopend

Het is een zenuwslopende wedstrijd geweest. Een goede afloop was lange tijd heel onzeker. Pas in de bloedstollende slotfase werd de titel veiliggesteld door doelpunten van Cem Unal en Chefrino Eind.

Het was zo spannend, dat Mathew Stassar en Richard Wijnands pas in de extra tijd in actie durfden te komen. De beide bestuursleden hadden hun auto in Heerlen volgeladen met champagne, bloemen, t-shirts en sjaals. Met de titel op zak deelden zij de attributen grif uit voor een luidruchtig Limburgs feestje in Alphen aan den Rijn.

In goud geschreven

In de kleurrijke annalen van Groene Ster staat de datum 11 juni 1944 met gouden letters geschreven. Op die dag speelde de club de landelijke bekerfinale tegen Willem II. Bijna op de kop af 75 jaar later kan 19 mei 2019 ook in goud worden bijgeschreven. Voor het eerst in de geschiedenis behaalt Groene Ster de titel in de hoofdklasse en promoveert de ploeg naar de derde divisie.

De hoofdklasse bestaat 45 jaar. De titel komt pas voor de achtste keer naar Limburg. De overige kampioenschappen gingen allemaal naar de veel grotere en kapitaalkrachtigere Brabantse verenigingen.

Daadkrachtig beleid

Het mag dan misschien een klein wonder zijn, maar helemaal uit de lucht komt het succes nu ook weer niet vallen. Groene Ster was in de cruciale eindfase het meest stabiel. Waar andere clubs punten morsten, stoomde de club dankzij acht opeenvolgende overwinningen rechtstreeks door naar het kampioenschap.

De titel is vooral het resultaat van een gezonde visie en daadkrachtig sportief beleid, waarbij het vlaggenschip op cruciale plaatsen werd versterkt met spelers die het klappen van de zweep kennen. Een nadere analyse leert dat het huidige succes vooral gebaseerd is op de defensieve stabiliteit. Daar ligt het stevige fundament voor het eerste kampioenschap van Groene Ster in de hoofdklasse.

„Verdedigen begint echter bij de voorhoede”, countert trainer Maurice Verbunt. Vorig seizoen 51 tegentreffers, nu staat de teller met nog één duel te gaan op slechts 27, waarbij acht keer de nul werd gehouden.

Mes tussen de tanden

Absolute defensieve leider is Jorrit Ritzen. Hij schreeuwt, provoceert, speelt met het mes tussen de tanden en gaat voorop in de strijd. „Daar ben ik ook voor gehaald”, aldus Ritzen. De routinier geniet met een biertje in de hand ontspannen van het kampioenschap. „Dit is geweldig, ik knoop er nog een jaartje aan vast en ga met Groene Ster naar de derde divisie.”

Even verderop staat voorzitter Jos Op ’t Eijnde ook volop te genieten. Met een brede glimlach is hij druk in de weer om het uitgebreide feestprogramma in goede banen te leiden. Zondag feestavond in de kantine en maandagavond met de platte kar op kroegentocht door Heerlerheide. Zo ziet de marsroute om de historische titel van Groene Ster met gepaste trots te vieren er uit.