Schadelijke stoffen in producten? De feiten en de fabels op een rij

Print
Schadelijke stoffen in producten? De feiten en de fabels op een rij

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

De overheid bindt de strijd aan met op internet rondslingerende geruchten over chemische stoffen in producten. Een nieuw internetportaal geeft antwoord op vragen waar veel jonge ouders mee rondlopen.

Kun je borstkanker krijgen van deodorant? Zit er echt asbest in tampons? Het zijn dit soort hardnekkige geruchten die ontkracht worden op de website Waarzitwatin.nl, een initiatief van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het ministerie van Volksgezondheid en VeiligheidNL.

Het internetportaal moet tegenwicht bieden aan de niet altijd even betrouwbare en objectieve informatie die rondgaat op Facebook, en zo de huiskamers van veel jonge ouders binnenkomt. Want zij zijn de belangrijkste doelgroep.

„Dat is een groep die zich geconfronteerd ziet met veel vragen waarop ze zo snel geen antwoord hebben”, zegt Joke Herremans, hoofd van de afdeling consumenten en productveiligheid bij het RIVM. „Zij willen hun kinderen beschermen en lezen verhalen op internet. Wij willen ze een plek bieden waar ze terechtkunnen voor objectieve informatie.”

Opvallend genoeg was het er nog niet, een portaal met daarop een uitgebreide lijst van (op dit moment vijftig) producten, de chemische stoffen die het product bevat en de eventueel bijbehorende gevaren. Er kan ook gezocht worden op thema: zwangerschap, tuinieren of allergieën bijvoorbeeld.

Nu moet iedere bezorgde ouder zelf maar zien waar hij of zij de informatie opduikelt. Het overheidsportaal biedt onafhankelijke, eerlijke informatie stelt Herremans. Al beseft ze dat de tijd dat elke burger overheidsinfo voor zoete koek slikte, voorbij is. „We willen niet pretenderen dat we de absolute wijsheid in pacht hebben of elke discussie ontkrachten. We laten zien wat we weten, op basis van de huidige stand van de wetenschap.”

Als moeder van een dochter van zeven en een zoon van vier ziet de Amsterdamse Hetty Knottenbeld op internet de wilde discussies over stoffen in producten regelmatig passeren. „Dan worden er artikelen gedeeld waarvan ik zeg: je ziet toch al aan de naam van de website dat het niet betrouwbaar is?” Ze juicht het nieuwe internetportaal dan ook toe. „Als jonge ouder ben je op zoek naar echt betrouwbare informatie. Het is fijn als er een plek is waar het allemaal gebundeld staat.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen