Voor burgemeester Sjraar Cox verandert er voorlopig helemaal niets

Print
Voor burgemeester Sjraar Cox verandert er voorlopig helemaal niets

De burgemeester aan het werk: vooralsnog is dat wat hij met hart en ziel blijft doen. Afbeelding: Etienne Zegers

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Vorige week liet Sjraar Cox weten dat hij als burgemeester afscheid neemt in maart 2020, dan heeft de huidige gemeenteraad er de helft van haar zittingstermijn op zitten. “Een prima moment om het stokje over te geven aan mijn opvolger”, vindt hij.

De relatief korte periode dat hij de raad tot zijn vertrek nog voorzit betekent geenszins dat hij het rustig aan zal doen. Integendeel. “Mijn agenda is tot de dag van mijn afscheid eigenlijk al barstensvol. Bovendien doe ik dit werk met plezier en zie ik mijn vak als een combinatie van werk en vrije tijd. Trouwens: wanneer ik twaalf jaar lang 24/7 beschikbaar had moeten zijn met tegenzin, was ik al lang weg geweest. Dat neemt natuurlijk niet weg dat men anders naar je kijkt wanneer je zegt dat je vertrekt. Tot en met de laatste dag blijf ik me echter volledig inzetten voor deze prachtige stad, want er liggen belangrijke opdrachten waar ik met het college en de raad aan wil werken.”

Financiën

Hij doelt onder meer op de kadernota 2019. “Een niet onbelangrijk onderdeel daarin zijn de gemeentelijke financiën”, legt hij uit. “We moeten de uitgaven en inkomsten stabiliseren door duidelijke keuzes te maken en te prioriteren. Ik wijs college en raad er voortdurend op dat we eind 2019 de boel op orde moeten hebben én: dat we dat samen moeten doen, coalitie én oppositie. We hebben nu dertien partijen die te vaak vervallen in wij-zij gedrag en kerktoren-denken. Daardoor strandt besluitvorming vaker op punten waarvan ik me afvraag: waar hebben we het nou helemaal over? Het kan toch niet zo zijn dat een begroting van 320 miljoen ter discussie staat om een politiek meningsverschil over enkele tienduizenden euro’s. Dan ben ik de weg even kwijt.”

Samenwerken

Sittard-Geleen, Heerlen, Maastricht, het Heuvelland: voor Cox is het vanzelfsprekend dat er ook op grotere schaal wordt samengewerkt. “Vrijwel alle gemeenschappelijke regelingen zijn immers op Zuid-Limburgs niveau. Het gemeentebestuur zorgt er samen met partners voor dat die een juiste vertaling krijgen in ons gemeentelijk beleid. Als ik met mensen praat, beluister ik dat ze zich vooral zorgen maken over wat er in hun eigen wijk of buurt gebeurt op het punt van veiligheid, criminaliteit, integratie, verkeersoverlast, hennepplantages, het ophalen van het huisvuil, enzovoorts. Ze verwachten terecht van het stadsbestuur dat die praktische zaken goed geregeld zijn. Als burgemeester praat ik daarover, signaleer ik problemen, verbind ik partijen, werk ik samen en help ik mee oplossingen aandragen. Mijn vertrek verandert daar niets aan.”

Trotser zijn

Dat de inwoners van ‘zijn’ stad trotser op hun woonplaats mogen zijn, verkondigt hij graag en met verve. “Ik kan alleen met plezier wonen in een stad waar ik trots op ben. En dat ben ik, want het gaat geweldig goed met Chemelot, met Nedcar, het MKB, we kunnen de arbeidskrachten niet áánslepen. Ik heb het niet eens over Fortuna of over de turn- en atletiekverenigingen en onze handbal- en ijshockeyclubs die nationale top zijn. Of de fantastische evenementen waar mensen lol aan beleven, het onderwijs en de zorg waarin keihard wordt gewerkt. En laten we onze topharmonieën- en fanfares vooral niet vergeten. Als het hier een zootje zou zijn, waarom vestigt Hilton hier dan een hotel? We doen het hier echt niet zo gek hoor. En zelfs dan resteert er genoeg om over te knotteren, met al mijn optimisme doe ik dat ook wel eens.”

Niks doen geen optie

Sjraar Cox en Sittard-Geleen passen prima bij elkaar, zegt hij. “Alleen die berg die ik op moet als ik naar huis ga, dat is minder. Helemaal als ik straks meer tijd krijg en geregeld de fiets pak. Ook mijn vrouw heeft het hier prima naar haar zin en is op allerlei terreinen actief. Zoals ik er nu naar kijk is er geen reden om te vertrekken als ik met pensioen ga. En ik zie wel wat er straks op mijn pad komt als ik burgemeester af ben. Ik zal de caravan wat meer uit de stalling halen, extra tijd besteden aan mijn kinderen en kleinkinderen, wat vaker tennissen, relaxter leven. Maar niks doen is geen optie. Ria zou gek van me worden denk ik.”