Biografie Harry van den Kroonenberg: Pionier en prof

Print
Biografie Harry van den Kroonenberg: Pionier en prof

De cover van het boek over Harry van den Kroonenberg. Afbeelding: Jac Dirkx

Roggel -

Onder de titel ‘Pionier en prof’ is een biografie over oud Roggelnaar Harry van den Kroonenberg (1933-1996) verschenen. Schrijver Marco Krijnsen legt in het boek uit dat de ‘ondernemende universiteit’ haar oorsprong vindt in Twente, waar Van den Kroonenberg als rector al in 1979 invulling gaf aan het begrip.

Van den Kroonenberg deed dat in een tijd dat de academische wereld zich vooral bezighield met wetenschappelijke publicaties en financieel sterk afhankelijk was van de overheid. Zijn beleid was zowel visionair als pragmatisch: hij zag enerzijds dat het Nederlandse bedrijfsleven moest innoveren om internationaal te overleven, anderzijds hadden universiteiten keihard nieuwe inkomsten nodig door de dalende rijksbijdrage in de jaren tachtig. Als directeur van Energiecentrum Nederland (ECN) in Petten gaf hij als een van de eersten de aanzet voor de grote energietransitie. Alles vanuit de vaste overtuiging: „De enige vernieuwbare bron is kennis en niet aardgas.”

Hardloper

Historicus en journalist Marco Krijnsen (Hengelo, 1965) werkte twee jaar aan de biografie. Hij baseerde zich op onderzoek in archieven en interviews met tal van personen die de in Roggel geboren Harry van den Kroonenberg van dichtbij hebben meegemaakt zoals familie, collega’s uit de academische wereld, ondernemers en vrienden. Het levert een beeld op van een onacademisch handelende persoonlijkheid, gedreven en visionair, die de Universiteit Twente met al zijn ideeën en energie tot de ondernemende Alma Mater gemaakt heeft die zij moest worden om op topniveau mee te kunnen blijven doen. Krijnsen: „Vernieuwer, technoloog, manager en ondernemer: Harry van den Kroonenberg was het allemaal. Letterlijk en figuurlijk een hardloper. Altijd een paar stappen verder dan de rest. Onorthodox en gedurfd. Haagse ambtenaren en toezichthouders trotserend. Kennis moet stromen, vond hij. En dus moesten alle wetenschappers uit de ivoren toren.”

Het 160 pagina’s tellende boek is voor € 24,50 verkrijgbaar via info@afdh.nl.