Topstuk glas-in-lood voor expositie Historiehuis

Print
Topstuk glas-in-lood voor expositie Historiehuis

De eigenaar, prof.dr. Joost Caen overhandigt in Schoten (B) het ruitje aan Rob Kooiman, medesamensteller van de expositie. Afbeelding: Gemeente Roermond

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Afgelopen vrijdag zijn veertien bijzondere historische glas-in-loodruitjes naar Roermond getransporteerd voor de expositie ‘Een schat aan scherven’. Het meest bijzondere stuk is een allegorische voorstelling van de ‘Caritas’ (de naastenliefde, voorgesteld als een vrouw). Dit ruitje uit circa 1535 mocht alleen met speciale toestemming van het Departement Cultuur van de Vlaamse Gemeenschap vanuit België worden uitgeleend naar Nederland.

In de expositie is het gebrandschilderd glas te zien dat in 2009 werd aangetroffen bij werkzaamheden aan de Dionysiussstraat, de grootste archeologische glasvondst ooit in de Benelux. Deze glasvondst werpt een nieuw licht op de geschiedenis van de glasschilderkunst in de middeleeuwen en de zestiende eeuw.

‘Een schat aan scherven – Glasschilderkunst in Roermond tot 1600’ is vanaf 7 juni dagelijks te zien in het Historiehuis, Neerstraat 11 (in het gebouw van de Bibliotheek Bibliorura).