Lezing over Amerikaanse betrokkenheid tijdens Tweede Wereldoorlog

Print
Lezing over Amerikaanse betrokkenheid tijdens Tweede Wereldoorlog

Een Amerikaanse controlepost in Ubach over Worms. Afbeelding: Heemkundevereniging Landgraaf

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

Heemkundevereniging Landgraaf houdt donderdag 6 juni om 19.30 uur een extra lezing - met digitale presentatie - over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, de achtergronden en de Amerikaanse betrokkenheid. Deze wordt gegeven door Cecil Buis. De lezing vindt plaats in MFC An de Voeëgelsjtang 12 in de wijk Nieuwenhagerheide.

De gratis lezing is toegankelijk voor leden en niet-leden.

Margraten

Cecil Buis heeft in dienst van de American Battle Monuments Commission, de agency die alle Amerikaanse begraafplaatsen en monumenten buiten de Verenigde Staten beheert, als gids op Margraten gewerkt. Tijdens die periode vroeg een Russische studente hem: What did the Americans do in the War? Zijn wedervraag was: “How do you think these 10.000 Americans ended up here?” De Russische had geen idee. Zij had op school nooit anders gehoord, dat de Sovjet-Unie alleen Nazi-Duitsland verslagen had. Voor Cecil Buis was dat de aanleiding om burgers blijvend te informeren over de periode van de Tweede Wereldoorlog. Vandaar de lezingen.

Pearl Harbour

De USA raakte pas in die oorlog betrokken, door de onverhoedse aanval van Duitslands bondgenoot Japan op 7 december 1941 op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbour op Hawaï en de daarop volgende oorlogsverklaringen van de VS aan Japan en die van Duitsland aan de VS.

In Zuid-Limburg merkte men vóór september 1944 de Amerikaanse deelname aan de oorlog door het ‘overdag’ verschijnen van grote formaties bommenwerpers op weg naar Duitsland en later ook jachtvliegtuigen, die Duits transport overdag nagenoeg onmogelijk maakten.

Gebrom

Aan het nachtelijke gebrom van de Engelse bommenwerpers was men al van het begin van de oorlog gewend geraakt. Maar ook door neergeschoten RAF-bommenwerpers, Lancasters en Halifaxes. In het oosten van Zuid-Limburg kon men ’s nachts vaak de vuurgloed boven Duitse steden zoals Aken zien.

Van de tienduizenden Amerikanen die eind 1944 in Zuid-Limburg waren, was het overgrote deel vanaf februari 1945 in Duitsland op weg naar Berlijn. Velen zouden Berlijn niet halen en in body bags op trailers onder meer naar de Amerikaanse Militaire Begraafplaats in Margraten gebracht worden. Meer dan 20.000 waren er ooit, nu nog 10.000, de rest werd in de jaren na de oorlog gerepatrieerd.