Onderzoek naar huisvesting scholengemeenschap St. Ursula

Print
Onderzoek naar huisvesting scholengemeenschap St. Ursula

De locatie Heythuysen van scholengemeenschap Sint Ursula. Afbeelding: Google Streetview

Horn / Heythuysen -

Er komt een onderzoek naar de toekomstige huisvesting van scholengemeenschap Sint Ursula in de gemeente Leudal. Aanleiding is de verwachte krimp van het aantal leerlingen in de komende jaren.

De stichting Onderwijs Midden Limburg (SOML) ziet in de komende jaren het aantal leerlingen op de locaties van Sint Ursula, in Horn en Heythuysen, flink afnemen door de bevolkingskrimp. Telden beide locaties samen nog 2136 leerlingen in 2017, voor 2022 is de verwachting dat het aantal met 625 afneemt tot 1511 leerlingen. Het leidt tot leegstand die voor de onderwijsstichting niet meer te bekostigen valt.

Scenario’s

SOML gaf een jaar geleden al aan dat er overleg zou komen met de gemeente over wat er in de toekomst moet gebeuren. Afspraak is nu dat voor het einde van dit jaar een onderzoek klaar is naar toekomstige scenario’s voor de huisvesting. Dat kan zijn nieuwbouw op een nieuwe locatie, renovatie/nieuwbouw van de locatie Horn dan wel Heythuysen of de twee bestaande gebouwen handhaven en renoveren. Voor de korte termijn zal worden bekeken of het verhuren aan andere organisaties een opties is.

Planning

De huidige schoolgebouwen stammen uit respectievelijk 1958 (Heythuysen) en 1973 (Horn). In het onderzoek zal behalve naar de leerlingenaantallen en de kosten ook gekeken naar de multifunctionaliteit van het toekomstige gebouw en de samenwerking met andere organisaties. Naar verwachting is het onderzoek eind dit jaar klaar, waarna een keuze gemaakt zal worden voor het toekomstig scenario. Als wordt besloten om een dan wel beide huidige gebouwen van de hand te doen, wordt de gemeente weer eigenaar van de panden en is het aan de gemeente om te beslissen wat er dan mee moet gebeuren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →