Eis: Anderhalf jaar cel en tbs voor maandenlang verkrachten en mishandelen van vriendin

Print
Eis: Anderhalf jaar cel en tbs voor maandenlang verkrachten en mishandelen van vriendin

Afbeelding: Getty Images

Ospel / Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Bijna vier maanden zou de 32-jarige X. zijn vriendin hebben mishandeld, verkracht en bedreigd. Hij hoorde maandag bij de rechtbank in Roermond achttien maanden cel en tbs met dwangverpleging tegen zich geëist worden.

De twee leerden elkaar in 2017 kennen via een datingsite en gingen al snel samenwonen in Ospel. Na een korte ‘roze periode’ begon de ellende. Volgens de verklaring van de vriendin, nadat ze in haar slaap de naam van een man had genoemd. X. reageerde agressief, sloeg en bedreigde haar. Dat ging daarna van kwaad tot erger.

Blauwe plekken

Haar lichaam was bedekt met blauwe plekken toen ze 29 januari 2018 naar de politie stapte. Daar deed ze aangifte van stelselmatige mishandeling. X. zou haar met vuisten geslagen hebben, haar hoofd tegen muren en deuren gegooid hebben en de keel hebben dichtgeknepen. Verder vertelde ze dat X. haar diverse malen had verkracht en dat ze door hem met de dood was bedreigd.

X., die sinds 2004 tien veroordelingen voor huiselijk geweld en mishandeling van echtgenote en levensgezellinnen op zijn naam heeft staan en een strafblad heeft van vijftien pagina’s, ontkent alles. Blauwe plekken heeft hij bij zijn vriendin nooit opgemerkt, beweert hij. Ondanks dat ze elke dag seks hadden, ook naakt.

Volgens X. had zijn vriendin nog ‘een ander’ en had ze zijn vertrouwen geschaad. Geslagen heeft hij haar echter nooit, laat staan dat hij haar zou hebben verkracht of bedreigd. Wel geeft hij toe vaker agressief te reageren. Daar werkt hij aan door cursussen te volgen, aldus zijn advocaat.

Kort lontje

Psycholoog en psychiater typeren X. als een man met een verstandelijke beperking en een zeer kort lontje. Hij is instabiel, impulsief en dominant, vinden ze. De kans dat hij in herhaling valt, is volgens hen zeer hoog. De reclassering heeft na vijf onderzoeken de moed opgegeven en wil niks meer met X. te maken hebben, omdat hij absoluut niet meewerkt.

De officier van justitie vindt dat er voldoende bewijs is en eist achttien maanden cel. Verder zou X. tbs met dwangverpleging moeten ondergaan.

De advocaat van X. stelt dat de vriendin een verleden heeft met enkele gewelddadige relaties. Ze heeft volgens hem een ‘rugzakje’ en kreeg eerder al een psychische behandeling. Hij pleit voor vrijspraak, omdat er geen direct bewijs zou zijn.

De officier vindt het verleden van de vriendin geen redenen aan haar betrouwbaarheid te twijfelen. „Ook bij een dame met een rugzakje geldt: nee is nee”, stelt hij.

Uitspraak over twee weken.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen