Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Alternatieven voor suiker: honing, oerzoet, agave of amazake?

Alternatieven voor suiker: honing, oerzoet, agave of amazake?

Afbeelding: Shutterstock

Suiker is lekker, maar niet erg gezond. Wat zijn de alternatieven als we graag op iets zoets kauwen zonder veel geraffineerde suiker te gebruiken.

Waarom loopt het water ons in de mond bij het zien van citroenmeringuetaartjes of bolletjes chocolade ijs? Omdat we allemaal suikerliefhebbers zijn. Dat heeft zijn oorsprong in de tijd dat we ons voedsel rechtstreeks uit de natuur aten. Een bittere smaak duidde vaak op iets giftigs, terwijl zoete vruchtjes eetbaar en voedzaam waren.

De laatste decennia zijn we echte suikeradepten geworden. Aan veel voorgeproduceerde producten is suiker toegevoegd; voor de houdbaarheid, maar ook voor de smaak. En ...