Giro-spel: ‘Fingerspitzengevoel’ kroont Habets tot koploper na eerste Giro week

Print
Giro-spel: ‘Fingerspitzengevoel’ kroont Habets tot koploper na eerste Giro week

Jan Habets uit Heerlen mag zich na de eerste Giro-week de koploper van het Giro-spel van De Limburger noemen. Met 1094 punten staat hij bovenaan in het algemeen klassement. ,,Ik heb de hele week bovenin meegedaan”, vertelt hij. ,,Maar sinds zondag heb ik de koppositie te pakken. Ik had al een vermoeden na de laatste etappe.”

De Heerlenaar heeft zijn koppositie mede te danken aan Victor Campenaerts en Vincenzo Nibali die hij in zijn ploeg heeft opgenomen. ,,Het zijn renners die niet iedereen heeft. Je zit natuurlijk met je credits dus je moet een beetje creatief zijn en ik denk dat een aantal Nibali buiten hun ploeg hebben gelaten omdat ze hem te oud vinden. Ik heb bijvoorbeeld Bob Jungels niet.” Habets noemt het samenstellen van zijn Giro-ploeg fingerspitzengevoel. ,,Ik ben een wielerliefhebber en heb enige kennis, maar er komt zeker ook een beetje geluk bij kijken. Dat Tom Dumoulin uitviel zorgde bij mij ervoor dat ik Fausto Masnada in mijn ploeg kreeg.” De Italiaan won de zesde etappe en dat leverde Habets veel punten op.

De Heerlenaar volgt de Giro op de voet online en via televisie, dat Tom Dumoulin al in de eerste week naar huis moest, vond hij jammer. ,,Je bent toch Limburger en chauvinistisch, maar nu zal hij voor de Tour gaan.” Of Habets om de bovenste plekken blijft meedoen, weet hij niet zeker. ,,De komende dagen zijn er sprintetappes en ik heb een gemixte ploeg. Het is nog ver en nog niet gespeeld.” Op de vraag wie de Giro gaat winnen, is hij duidelijk. ,,Primož Roglic daar twijfel ik niet aan.”