Zeg het maar… Ria Tukker

Print
Zeg het maar… Ria Tukker

Ria geeft tekst en uitleg tijdens een expositie van Fotoclub Voerendaal. Afbeelding: Peter Trompetter

Voerendaal / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Winthagen / Heerlen / Hoensbroek -

Ria Tukker was het eerste vrouwelijke lid van Fotoclub Voerendaal. Inmiddels heeft deze wereldreiziger gezelschap van twee andere dames en is Ria voorzitter.

Geen Limburgse tongval. Hoe ben je in Zuid-Limburg terechtgekomen?

“Geboren ben ik 71 jaar geleden in Utrecht. Door mijn werk voor de energiebedrijven EPZ en PLEM ben ik naar het zuiden verhuisd. Ik was hoofd p&o bij de Maascentrale en Clauscentrale. Ik woon inmiddels al heel wat jaren op de Heerlerbaan.”

Hoe lang ben je al met fotografie bezig?

“Tien jaar geleden ben ik met vervroegd pensioen gegaan. Vanaf dat moment is fotografie mijn grootste passie. Daarbij pak ik alles aan. Vrouwen zijn nog veruit in de minderheid, maar die fotograferen thuis steeds meer met hun mobieltjes. Die komen eraan! Vooral plaatjes van kinderen en kleinkinderen.”

Heb je ook bepaalde specialiteiten?

“Landschappen en detailopnamen (macrofotografie). Bijvoorbeeld van bloemen en spinnen.”

Je zoon woont in de Verenigde Staten. Levert ‘overzee’ ook inspiratie voor fotografie op?

“Absoluut. Hier vandaan worden uitstapjes gemaakt. Richting Mexicaanse grens komen veel kolibries voor. Wel veertien soorten. Verder levert Slot Canyon aardig wat beeldmateriaal op.”

Waarom voorzitter van Fotoclub Voerendaal?

“Het is best wel een actieve vereniging. Het spreekt me aan dat veel ruimte is om te discussiëren over foto’s, op een positieve manier. Bijvoorbeeld de tip om een stap naar links te zetten om een nog boeiendere foto te kunnen maken. De eerste maandag van de maand is vanaf 19.30 uur de foto-avond in het gebouw van de golfbaan in Voerendaal. Belangstellenden zijn welkom. Nieuwe leden kunnen we nog wel gebruiken. Eerst wel een mail sturen naar onze secretaris: embosch@gmail.com.”