Basisschool Weisterbeek Horst kondigt leerlingenstop af

Print
Basisschool Weisterbeek Horst kondigt leerlingenstop af

Leerlingenstop voor De Weisterbeek in Horst. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Horst / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

Basisschool de Weisterbeek in Horst heeft een leerlingenstop afgekondigd. Directeur Bart Mous van de school heeft al aan twee ouderparen ‘nee’ moeten verkopen.

Reden voor de leerlingenstop is het schoolgebouw. De Weisterbeek zit nu met veertien groepen in een hoofdgebouw uit 1980 en in het voormalige ING-kantoor dat ernaast ligt. De school barst uit zijn voegen. Uit prognoses blijkt dat het leerlingenaantal van de Weisterbeek blijft groeien van de huidige 357 naar 436 in 2027. Er zijn nu al structureel twee klaslokalen te weinig.

Plofklassen

„Dan kun je als school kiezen voor ‘plofklassen’ met iets van 35 of meer leerlingen óf je besluit om op dit moment voor het schooljaar 2020-2021 geen extra kinderen meer aan te nemen in de lagere groepen één, twee, drie en vier”, zegt Mous. „Wij hebben voor de leerlingenstop gekozen. Als we dit niet doen, kunnen we onze leerlingen op termijn letterlijk niet meer de ruimte geven die ze verdienen.” Andere opties zijn er voorlopig niet. „Onze docentenkamer wordt al gebruikt als leslokaal en datzelfde geldt voor de gangen. De fysieke ruimte voor nog meer leerlingen ontbreekt.”

Met de gemeente Horst aan de Maas wordt er momenteel druk overlegd over de toekomst van de Weisterbeek. Onderwijswethouder Han Geurts zou graag zien dat de school naar het Juniorcollege van het Dendron verkast. Dit pand komt leeg te staan en zo’n verhuizing is stukken goedkoper dan nieuwbouw. Maar de Weisterbeek ziet helemaal niets in een verhuizing naar het Juniorcollege. Mous: „We hebben veel leerlingen omdat we het als school best goed doen, maar ook omdat we dichtbij de Afhang zitten, een zeer kinderrijke buurt. Het Juniorcollege ligt daar veel te ver vandaan. We willen daar zijn waar onze leerlingen wonen: in de buurt van de Afhang.”

Nieuwbouw

Nieuwbouw op de huidige stek in hartje Horst is wel bespreekbaar, zegt Mous. Maar dan zou de nieuwe school wel drie lagen moeten krijgen zodat er ook echt voldoende ruimte komt. „Wellicht wordt dat erg lastig op onze huidige locatie. Een andere plek, meer richting Afhang, is ook bespreekbaar. Dan krijgen we rondom de school misschien wat ook meer groen. Nu hebben we veel beton en stenen om ons heen.” Tot het nieuwe gebouw er staat, moet Mous roeien met de riemen die hij heeft. „Dit najaar gaan we regels opstellen voor het geval we ook voor het schooljaar 2021-2022 een leerlingenstop moeten afkondigen. Zo weten alle ouders straks waar ze aan toe zijn als ze hun kind bij ons aanmelden.”

Zo zullen kinderen die al een broertje of zusje op de Weisterbeek hebben verzekerd zijn van een plek. Daarna wordt het waarschijnlijk een kwestie van kijken naar de postcode, zodat mensen die heel dicht bij de school wonen niet uit hoeven te wijken naar elders. Mous: „Voor ouders die in de toekomst buiten de boot vallen, zijn er nog twee prima basisscholen die vlak bij de onze liggen: De Twister en De Doolgaard.”