Toename leerlingen in agrosector Noord-Limburg

Print
Toename leerlingen in agrosector Noord-Limburg

Citaverdestudenten uit Horst leren op de werkplek Afbeelding: Stefan Koopmans (archief)

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum -

Het aantal studenten dat een studie volgt in de agrosector in de regio Noord-Limburg is flink gestegen. Op dit moment volgen bijna 770 leerlingen een ‘groene’ opleiding aan de HAS Hogeschool in Venlo of bij Citaverde in Horst. Dat is bijna 70 procent meer dan in 2015.

De scholen en de agro-ondernemers in Zuidoost-Nederland hebben vier jaar geleden AgroLeeft opgericht. Met als doel om zo veel mogelijk mensen op te leiden voor allerlei agrarische bedrijven en foodsector. Die intensieve samenwerking heeft een positief effect op het aantal jongeren dat kiest voor een beroepsopleiding in de groene sector, de inhoud van het onderwijs en het imago van de agrarische sector. Vooral de HAS-opleiding Food Innovation kent de grootste groei. Bij Citaverde is de belangstelling voor alle sectoren groot.

Innoveren

Volgens een woordvoerster van AgroLeeft loopt de Nederlandse sector voorop in het oplossen van problemen op het gebied van voedsel, water, energie en milieu. Agrarische bedrijven innoveren en moderniseren in hoog tempo. Technologische ontwikkelingen zijn daarbij belangrijk. Volgens Ton Hermans, directeur van Citaverde Horst, zien studenten dat het onderwijs dankzij de samenwerking veel aantrekkelijker is geworden. Ze leren vaak op de werkplekken zelf. „En het biedt een baangarantie”, zegt Hermans.

Toename leerlingen in agrosector Noord-Limburg
Foto: Agro Leeft

Wereld

Volgens Frans van der Leijden, directeur van de HAS in Venlo is een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de wereld een belangrijke waarde voor de jongeren van tegenwoordig. „We zien dat meteen terug in de belangstelling voor onze opleidingen.” Door de samenwerking tussen de scholen en het bedrijfsleven vernieuwt ook het beroepsonderwijs en kan het op deze manier goed aansluiten op de vraag van het bedrijfsleven.