Ophef over kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen

Print
Ophef over kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen

Thierry Baudet in de Tweede Kamer. Afbeelding: ANP

Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie.

Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht.

De Forum-voorman schreef voor een Amerikaans tijdschrift over het nieuwste werk van schrijver Michel Houellebecq, het pseudoniem van de Fransman Michel Thomas. Zijn nieuwste boek, dat Baudet onder de loep neemt, is Sérotonine.

In het stuk gaat Baudet echter niet alleen in op het boek, maar ook op Houellebecqs kritiek op het doorgeschoten individualisme. Daarbij neemt Baudet ook een aantal uitspraken voor eigen rekening. Zo staat er: ,,Vandaag de dag kan het zelfs gebeuren dat nieuw leven (in de baarmoeder) wordt uitgedoofd, om te vermijden dat de individuele vrijheid wordt verstoord. In Nederland (waar ik woon) wordt zelfdoding gefaciliteerd om zeker te stellen dat er, eveneens, geen belemmeringen - zoals de plicht om voor je ouders te zorgen - voor het individu ontstaan.” Baudet gebruikt expliciet het woord ‘suïcide’ en niet de term ‘euthanasie’.

Vrouwen

En over werkende vrouwen schrijft hij: ,,Tegenwoordig worden vrouwen al van jongs af aan aangemoedigd om een carrière en financiële onafhankelijkheid na te streven. Er wordt verwacht dat ze de traditionele rol afwijzen om een man te ondersteunen. (...) Maar hoe pakt dit werkelijk voor ze uit? Wat gebeurt er als ze dertig worden? Als ze fulltime blijven doorwerken dan wordt het bouwen aan een gezin extreem moeilijk, zelfs onmogelijk. Daarom krijgen vrouwen in de westerse wereld ook steeds vaker minder kinderen.’’

Ophef over kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen
Pia Dijkstra. Foto: ANP

Online veroorzaakt het artikel van Baudet de nodige ophef. Volgens D66’er Pia Dijkstra toont de Forum-leider weer ‘zijn ware aard’, laat ze weten. ,,Zijn masker valt wederom af. Hij stelt dat vrouwenrechten de oorzaak zijn van de ‘ondergang’ van Europa. Maar we gaan niet terug in de tijd, Thierry. Abortus en euthanasie zijn verworvenheden die wij ons nooit laten afpakken.”

Ook Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) is verbijsterd over de uitspraken van Baudet. ,,Lieve mama, hoe is het mogelijk dat we deze rechten van vrouwen opnieuw moeten bevechten?’’

Individualisme

Hoewel Baudet euthanasie als voorbeeld noemt van doorgeschoten individualisme, is zijn partij Forum voor Democratie wel voor een ruimere euthanasiewet. Op de website van de partij staat letterlijk: ,,Gezien de hogere levensverwachting, de toenemende eenzaamheid van ouderen en de problemen van langdurig zieke mensen, moeten ouderen die hun leven voltooid achten, recht krijgen op hulp bij het waardig beëindigen van hun leven.” En ook over andere medisch-ethische kwesties heeft Forum altijd de progressieve kant bepleit.

Thierry Baudet was maandagmiddag niet bereikbaar voor een toelichting. Woensdag gaat de Forum-leider op televisie in debat met VVD-leider Mark Rutte in aanloop naar de Europese stembusgang, een dag later. Rutte waarschuwde eerder voor het scenario dat Forum voor Democratie veel stemmen krijgt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →