Werkstraf geëist voor corruptie tegen ontslagen politiecommissaris

Print
Werkstraf geëist voor corruptie tegen ontslagen politiecommissaris
Ittervoort -

Oud-politiecommissaris Peter van den E. (58) uit Ittervoort heeft zich laten omkopen door een producent van beveiligingsapparatuur. Dat stelde het Openbaar Ministerie (OM) maandag voor de rechtbank in Zwolle. Het OM eiste een werkstraf van 240 uur en een celstraf van een maand voorwaardelijk.

Van der E. zou op kosten van fabrikant Otto V. uitjes naar autosportevenementen in Le Mans en Lommel hebben gemaakt. Ook zou hij tussen 2010 en 2015 regelmatig gratis in het Franse landhuis van V. hebben verbleven en een door een van diens bv’s betaalde trip naar Canada hebben gemaakt. Otto V. zou ook geprobeerd hebben Van der E. te paaien door diens zoon als stroman aandelen in een nieuwe bv te geven.

Lees ook: ‘Oud-commissaris liet zich paaien door ondernemer’

Van der E. was als commissaris de drijvende kracht achter een publiekprivate samenwerking Criminee! waarbij vanuit een centrale ruimte de beveiligingscamera’s in Brabantse binnensteden en op bedrijventerreinen werden bekeken. ,,Als hij integer was geweest had hij de giften geweigerd, maar hij vond het wel prima”, schamperde de officier van justitie.

Tegen fabrikant Otto V. eiste het OM eveneens een werkstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijk.

Affaire

De affaire kostte Van den E. zijn baan. Hij ontkent alle beschuldigingen. Naast corruptie verwijt het OM hem ook valsheid in geschrifte en witwassen. Als het aan justitie ligt moet hij bijna 35.000 terugbetalen aan de staat wegens wederrechtelijk verkregen voordeel.

Lees ook: Ontslagen politiebaas vervolgd voor corruptie

Volgens Van der E. opereerde hij met medeweten en steun van de politietop als directeur van de semicommerciële stichting die het project van de grond af opbouwde. De reis naar Canada was zeker geen gift aan hem, maar een zakentrip. Ook met de racetrips naar de 24 Uur van Le Mans en Lommel was in zijn ogen niets mis. De verblijven naar het Franse landhuis kwamen voort uit het wijngenootschap waarvan hij samen met V. deel uitmaakte. Als tegenprestatie voor het gratis verblijf op het landgoed hield hij zich bezig met de wijngaard en verrichtte hij onderhoud aan de villa en het zwembad. Van der E. verklaarde pas over de aandelenoverdracht aan zijn zoon gehoord te hebben toen het justitiële onderzoek op volle toeren draaide. Het OM gelooft die lezing niet. De zoon verrichtte overigens tot verbazing van de rechtbank betaalde hand - en spandiensten voor Criminee! en ging ook mee naar de autosportevenementen.

Felle uithaal

De ontslagen politiechef haalde fel uit naar zijn voormalige werkgever. Die zou hem hebben laten vallen als een baksteen, toen er steeds meer verhalen over hem de ronde deden. Die verhalen waren volgens de verdachte ingegeven door afgunst binnen het korps. Ook concurrenten klaagden erover dat ze in Eindhoven geen voet aan de grond kregen. Dat zou het gevolg zijn van de banden tussen Van der E. en V. Een van die klagers was Pieter Christiaan, een van de zonen van prinses Margriet.

Later deze week volgen de pleidooien.