‘Rattenplaag’ bij kerk Heerlense wijk Schaesbergerveld

Print
‘Rattenplaag’ bij kerk Heerlense wijk Schaesbergerveld

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

HEERLEN / Hoensbroek -

Omwonenden van de kerk in de Heerlense wijk Schaesbergerveld praten over een rattenplaag. Dat de kerk naast een speelplein ligt, zit hen dwars. De gemeente wil nog niet spreken van een plaag.

Buurtbewoner Raymond Koster heeft op Facebook als eerste melding gemaakt van de ratten bij de kerk in het Schaesbergerveld. Vooral rond de schemering is het de laatste weken raak in de bosjes bij de kerk, heeft hij gemerkt.

Griezelig

„Dan is het net alsof de struiken beginnen te leven. Geritsel en gepiep. Griezelig. Vooral in de bosjes rechts van de kerk in de Venlostraat. Soms steken ze de straat over. Dat heb ik twee keer gezien. Laatst toen ik van de nachtdienst thuiskwam, zag ik er ook een lopen.”

Koster wijst erop dat het Blauwe Veldje, een speelplein van basisschool De Droomboom, naast de kerk ligt. „In zo’n situatie laat je kinderen daar liever niet spelen. Je weet niet wat ze beetpakken. Het is bekend dat ziektes die ratten meedragen worden overgedragen via hun urine.”

Bestrijding

Koster heeft de burgemeester per app geïnformeerd, zegt hij. Buurtbewoonster en raadslid Sita Bottenberg kaartte de kwestie bij de wethouder aan. Koster: „Eerst moeten de bosjes worden gesnoeid en gefatsoeneerd, is ons gezegd. Pas dan kan aan gerichte bestrijding worden gedaan.”

Volgens een gemeentewoordvoerster zijn er drie meldingen binnengekomen. „Op basis daarvan kunnen we niet meteen spreken van een plaag. Uiterlijk begin juli start de sloop van de kerk. Het verwijderen van groen wordt daarin meegenomen. De verwachting is dat de overlast van ratten daarmee verholpen is.”

Slopen

Heerlen heeft het al jaren leegstaande kerkgebouw aangekocht om het te kunnen slopen. Rond die tijd zal ook het leegstaande schoolgebouw van de Pannesjop worden gesloopt.