Eurovisie Songfestival

Staten vrijwel eensgezind over binnenhalen Songfestival

Print
Staten vrijwel eensgezind over binnenhalen Songfestival

Afbeelding: ANP

Maastricht / Itteren -

Met ambtelijke ondersteuning en misschien ook wel een riante cheque moet de provincie het MECC en de gemeente helpen het Eurovisie Songfestival naar Maastricht te krijgen.

Dat vinden bijna alle partijen in Provinciale Staten. Daags na de overwinning van Duncan Laurence riepen ze het provinciebestuur al op om alles in het werk te stellen het Songfestival naar Maastricht te halen. Met 200 miljoen kijkers een ‘promotionele buitenkans’, vinden ze.

Lees ook: Wint Maastricht slag om Songfestival? ‘De Randstad zit toch al vol’

Lobby

De provincie moet, als het aan de Staten ligt, het MECC en de gemeente Maastricht ondersteunen, licht Mariska Werrij toe, fractievoorzitter van het CDA. „Zij zijn nu als eerste aan zet. De provincie kan een goede lobbypartner zijn bij het wegzetten van Limburg als meest geschikte plek. Samen kunnen we hier echt iets moois van maken.” Of de partijen ook bereid zijn om mee te betalen aan de happening kan Werrij nu nog niet zeggen. „Eerst gaan we bekijken hoe de plannen er precies uit komen te zien. Maar met alleen mooie woorden kom je er natuurlijk niet. Ik zou het me goed kunnen voorstellen.”

In hun oproep noemen de tien partijen Maastricht de meest logische plek voor het evenement. ‘Waar kan dit Europese topevenement nou beter georganiseerd worden dan in onze provinciehoofdstad: de meest Europese stad van ons land, hart van Europa en tekenplek van het Verdrag van Maastricht?’, schrijven ze.

Lees ook: André Rieu steunt komst Songfestival naar Maastricht

Voorwaarden

De SP is de enige partij die de oproep niet ondertekend heeft. Fractievoorzitter Marc van Caldenberg laat per sms weten dat zijn partij de lobby alleen onder voorwaarden wil steunen. ‘Het festival moet toegankelijk en betaalbaar zijn voor iedereen en politici moeten gewoon zelf hun eigen toegangskaartje betalen.’ De SP’er zat zelf zaterdagavond aan de tv gekluisterd, zegt hij. Alleen ‘viert nu opportunisme hoogtij’, vindt Van Caldenberg. ‘Vlak na de uitslag zag je openlijke sollicitaties om een graantje te kunnen meepikken van het succes van een ander. Presentatoren, congrescentra en politici. Van Zwolle en Amsterdam tot Maastricht. Over een paar dagen staan we weer met beide benen op de grond en maakt de euforie plaats voor het realisme dat het organiseren van het songfestival een enorme klus is waar veel tijd en geld in geïnvesteerd moet worden’, voorspelt hij.

Directies

Volgens cultuurgedeputeerde Ger Koopmans lopen er inmiddels oriënterende gesprekken tussen de directies van de provincie, de gemeente en het MECC. Maar welke stappen nu precies gezet gaan worden en wie welke rol op zich neemt, is nog niet duidelijk.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen