Zeven miljoen voor opknappen Rolduc

Print
Zeven miljoen voor opknappen Rolduc

Het binnenterras van Abdij Rolduc was genomineerd in de verkiezing van beste terras van Limburg. Afbeelding: Peter Schols

KERKRADE / Eygelshoven -

Het kabinet stelt zeven miljoen euro beschikbaar voor het opknappen en verduurzamen van abdij Rolduc in Kerkrade. Ook voor andere markante rijksmonumenten trekt Den Haag de beurs.

Het kabinet trekt in totaal 35,5 miljoen euro uit om markante rijksmonumenten op te knappen. Ook museum Boijmans Van Beuningen, de Sint-Janskathedraal in Den Bosch, Diergaarde Blijdorp en Artis krijgen miljoenen. Volgens minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur, D66) is financiële steun nodig om de gebouwen toekomstbestendig te maken. Dat was ook in het regeerakkoord afgesproken.

De abdij (Bisschoppelijk Centrum Rolduc) is ruim negen eeuw oud. Het monumentale complex ligt er op het oog verzorgd bij. Met een hotel, restaurant, congrescentrum, seminarie en twintig ondernemingen kent de historische omgeving bovendien veel bedrijvigheid. Toch is het complex allesbehalve duurzaam, wat een gezonde exploitatie bemoeilijkt.

Dubbelglas

Directeur Harrie van Beers is dan ook blij met de steun. „Die is denk ik te danken aan een gezamenlijke lobby van de provincie Limburg, Kerkrade en Rolduc.”

Van Beers constateerde eerder al dat in de vele gebouwen geen dubbelglas is. Voeg dat bij de hoge plafonds en het resultaat is een energierekening van een kwart miljoen euro per jaar. „Zo’n bedrag hakt er bij de exploitatie behoorlijk in. Elk jaar weer.”

Schoolcomplex

Uitbreiding van de hotelfunctie, die het complex rendabeler kan maken, vraagt forse investeringen. Het lege schoolcomplex is het grootste pijnpunt, omdat het onderhoud ook nog eens erg kostbaar is. Herbestemming vraagt forse investeringen.

Van Beers toont zich optimistisch: „De provincie en gemeente trekken eveneens de beurs voor Rolduc, dat ook zelf een duit in het zakje zal doen. Al met al staan we voor een grote opgave. Dit is echt goed nieuws.”