Het WK-dilemma van Van der Poel: ‘Geen makkelijke beslissing’

Print
Het WK-dilemma van Van der Poel: ‘Geen makkelijke beslissing’

Het fenomenale wielervoorjaar van Mathieu van der Poel, met de historische Amstel Gold Race-zege als hoogtepunt, heeft Nederland hongerig gemaakt. ‘We’ hebben onze onze eigen Peter Sagan in huis - een betere versie misschien nog wel - dus de wereldtitel in Yorkshire gloort. Maar dan moet de hoofdpersoon natuurlijk wel aan de start verschijnen. Van der Poel: „Het is geen gemakkelijke beslissing.”

In de wereld van Mathieu van der Poel is alles anders. Waar je over normale renners, ‘gewone stervelingen’ zou je bijna zeggen, zegt dat ze door een blessure of ander onheil een koers moeten missen, is het bij de 24-jarige Nederlander precies omgekeerd. Het WK op de weg dreigt dit jaar namelijk Mathieu van der Poel te moeten missen, in plaats van andersom.

De absolute topfavoriet die nog even moet zien of hij wel trek heeft in het WK wielrennen, omdat er nog zoveel andere sporten zijn om te domineren. Het is de overtreffende trap van weelde. Dat beseft Van der Poel ook. „Ik heb gehoord dat het parcours bij mijn mogelijkheden pas”, zegt hij tegen Sporza over het WK op de weg in Yorkshire. „Maar ik denk dat hetzelfde geldt voor het parcours van het WK mountainbiken.”

Lees ook: Mathieu van der Poel wint Amstel Gold Race na bizarre finale

Liefde

Van der Poel heeft nooit onder stoelen of banken gestoken hoe groot zijn liefde voor de mountainbike is. Volgend jaar in Tokio wil hij op dit onderdeel olympisch goud veroveren, en het WK in Canada van dit jaar op 1 september zou een mooi opstapje zijn. Het is alleen de vraag of deze deelname wel samengaat met deelname aan het WK op de weg, drie weken later.

„Het is geen gemakkelijke beslissing”, erkent Van der Poel. „De impact van een wereldtitel op de weg zou sowieso groter zijn dan in het mountainbiken. Maar dat laat ik niet meespelen in mijn beslissing. Ik zal kiezen voor het WK dat volgens mij het best bij me past.”

Fans

Verstokte fans van wielrennen op de weg kunnen dus weinig anders dan afwachten wat Van der Poel gaat beslissen. Wellicht dat er ooit een dag komt dat de mountainbike definitief in de schuur verdwijnt, en de veelvraat van Corendon-Circus het hele seizoen op de weg te bewonderen is. Van der Poel: „Ik heb altijd gezegd dat ik zo lang mogelijk het veld, de weg en het mountainbiken zou blijven combineren. Tokio 2020 zou het einde kunnen zijn van het mountainbiken voor mij, maar dat durf ik niet met 100 procent zekerheid te zeggen.”