voortvluchtigen

Politie pakt meer voortvluchtige boeven door app

Print
Politie pakt meer voortvluchtige boeven door app

Minister Sander Dekker gaat met een speciaal team op pad om een voortvluchtige op te pakken - met een nieuwe politie app Afbeelding: AD/Frank de Roo

De politie heeft met een nieuw computersysteem de afgelopen zeven maanden bijna zeshonderd personen opgespoord die nog celstraffen hadden openstaan.

Via een nieuwe app kunnen agenten van iedereen die ze staande houden meteen nagaan of diegene voortvluchtig is.

De nieuwe aanpak moet helpen om het hoge aantal voortvluchtige veroordeelden te verminderen. Voorheen was dat veel moeilijker omdat hun gegevens in allerlei verschillende registers terechtkwamen. Hierdoor bleven de veroordeelden ­gewoon weg of hadden ze tijd om van adres te wisselen.

Melden

Na een veroordeling komen veel mensen namelijk niet direct vast te zitten. Zij krijgen een datum waarop zij zich moeten melden voor een celstraf. Een flink aantal veroordeelden neemt echter de benen. Een probleem daarbij is dat landen ‘onze’ criminelen vaak niet uitleveren als ze minder dan 120 dagen cel opgelegd hebben gekregen.

Begin vorig jaar was het aantal ‘voortvluchtigen’ nog ongeveer 11.000, nu is dat geslonken tot 10.164 personen. Het gaat daarbij om mensen die korte straffen hadden openstaan, maar ook straffen voor veel langere tijd, soms zelfs jarenlange. Op hen jaagt een speciaal team.

Woonadressen

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) ziet in de aanhouding van 585 personen bewijs dat de nieuwe aanpak werkt. Door één systeem te gebruiken, is het voor agenten direct na te gaan of iemand nog een straf of een boete heeft openstaan. Ook kunnen woonadressen gemakkelijker worden bezocht, omdat ze in één systeem worden bijgehouden. „Dat is heel belangrijk, want het is ontzettend onrechtvaardig als mensen zijn veroordeeld, maar hun straf weten te ontlopen”, aldus Dekker.

Uitkering

Naast het nieuwe computersysteem en de app heeft Dekker nog andere maatregelen getroffen. Zo wordt er sinds vorige maand alarm geslagen als voortvluchtigen proberen een uitkering aan te vragen. Zo kunnen zij alsnog direct de cel in. Tot ergernis van de Tweede Kamer was dat tot dusver nog niet het geval. Een speciaal politieteam jaagt op voortvluchtige criminelen die soms nog duizenden dagen cel hebben openstaan, onder wie moordenaars, zedendelinquenten en overvallers. Vorig jaar leverde dat 126 aanhoudingen op, goed voor 66.000 dagen celstraf.