Wereldwijd worden miljoenen baby’s geboren met een veel te laag gewicht

Print
Wereldwijd worden miljoenen baby’s geboren met een veel te laag gewicht

Wereldwijd wordt 1 op de 7 baby’s geboren met een te laag gewicht. Dat blijkt uit een recent onderzoeksrapport van UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). ,,Baby’s die te klein worden geboren beginnen met een achterstand die moeilijk in te halen is. Goede voeding is daarin essentieel, dat geldt voor moeder én kind,’ aldus UNICEF-directeur Suzanne Laszlo.

In 2015 kwamen er meer dan 20 miljoen baby’s ter wereld met een laag geboortegewicht. Bij een te laag gewicht is er een verhoogd risico om te overlijden in de eerste 28 dagen van hun leven, meldt de WHO. Kinderen die het wel redden, kunnen een groeiachterstand oplopen en een lager IQ hebben. Ook lopen baby’s die te licht geboren zijn – minder dan 2500 gram – in hun volwassen leven een grotere kans op chronische ziekten zoals obesitas en diabetes.

Geen vooruitgang

Meer dan 95 procent van de pasgeborenen met een laag gewicht wordt in ontwikkelingslanden geboren. Daarvan is driekwart afkomstig uit Zuid-Azië en sub-Sahara Afrika. Toch bestaat het probleem ook in Westerse landen. In Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland laten de cijfers geen enkele vooruitgang zien: er zijn daar nog net zoveel te kleine pasgeborenen te vinden als in 2000.

Voor het onderzoek zijn 281 miljoen geboortes geanalyseerd in 148 landen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen