Politie Limburg rolt ‘Albanees’ drugsnetwerk op

De politie Limburg houdt dinsdagochtend een politieactie tegen een voornamelijk Albanees drugsnetwerk. Tientallen panden, met name in Sittard-Geleen, waar hennep wordt geteeld zijn binnengevallen.

Rik van Hulst

In totaal zijn inmiddels vijftien verdachten gearresteerd. In Geleen werd een 34-jarige Albanees aangehouden. In Duitsland arresteerde de politie twee 40-jarige Marokkaanse mannen en een 36-jarige vrouw, die woonachtig zijn in België.

Aanleiding

De aanleiding voor het maandenlange onderzoek is een opgerolde hennepplantage in een Geleens pand in 2016, dat per toeval werd ontdekt. Bij de doorzoeking stuitte de politie op financiële documenten, waaruit bleek dat een Geleens bedrijf met vestigingen in België en Duitsland erbij betrokken was.

Lees ook:Albanese bendes in Limburg in de hennepteelt

© Ermindo Armino

Ook zag de politie steeds dat er personen van Albanese afkomst bij betrokken waren. Dat was de aanleiding om een integraal strafrechtelijk onderzoek te starten, waarbij ook gemeenten, de Nederlandsche Bank, de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), de Informatie en Expertisecentra (RIEC), netbeheerder Enexis en de inspectie SZW hun medewerking verlenen.

Lees ook: De Albanese misdaad sluipt Limburg binnen

Handel

Vanaf eind 2018 heeft de recherche in Limburg het betrokken bedrijf, gevestigd aan de Groenstraat in Geleen en met filialen in Duitsland en België, in het vizier. Het bedrijf is gericht op de handel in en verhuur van motorvoertuigen, personenvervoer, reisbemiddeling en financiële dienstverlening. De politie vermoedt echter dat het bedrijf ook personen met een criminele achtergrond (veelal van Albanese afkomst) faciliteert en zich bezighoudt met het verrichten van illegale betaalservicediensten. Zo werden onder meer de huur en energiekosten van zo’n negentig panden betaald, waar vermoedelijk hennep werd geteeld.

Lees ook: Twee Albanezen aangehouden voor betrokkenheid bij hennepteelt

Aanhouding

De Marokkaans-Belgische bedrijfstop is dinsdagochtend aangehouden. Die wordt verdacht van betrokkenheid bij witwassen, het gebruikmaken van valse identiteitsbewijzen en overtreding van de Opiumwet, specifiek de georganiseerde hennepteelt.

Lees ook:Minister wil Albanese criminelen in Limburg aanpakken