Europese Dag van het Nationaal Park met tal van activiteiten

Print
Europese Dag van het Nationaal Park met tal van activiteiten

Op zoek naar het ‘zwarte goud’in Nationaal Park De Groote Peel . Afbeelding: Archief De Limburger

Ospel / Well / Vlodrop -

‘De natuurschatten van het Nationaal Park’ is het thema van de Europese Dag van het Nationaal Park, waarvan in het weekend van 24, 25 en 26 mei de twintigste editie wordt gevierd. In ieder Nationaal Park vindt een bijzondere, gratis toegankelijke activiteit plaats: wandelingen waar historische geheimen worden verklapt, rondleidingen op bijzondere plekken in de natuur en excursies waar men met de ‘geluksexpres’ op zoek gaat naar natuurschatten.

In Nationaal Park De Groote Peel wordt middels een bijzondere wandelexcursie verhaal gedaan over de littekens die de turfwinning in het gebied heeft achtergelaten, niet alleen in het landschap maar ook bij Peelbewoners die iedere dag in dit gebied turf hebben gestoken. Deze wandelexcursie heet ‘Liske van Ekerschot, markant en spraakmakend’. Een Peelgids neemt deelnemers mee naar waar het allemaal begon en gaat op zoek naar ‘het zwarte goud’. Deze excursie vindt plaats op 24 én 26 mei om 14.00 uur vanuit Buitencentrum De Pelen, aan de Moostdijk 15 in Ospel.

In Nationaal Park De Maasduinen staat ook een wandelexcursie gepland: ‘Er is meer dan...het Reindersmeer’. Water heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de vorming van het landschap van Nationaal Park De Maasduinen. Er zijn nog steeds sporen te vinden van het stroomgebied van de Rijn. Doordat er zoveel zand en grind in de bodem zit is er in het verleden ook veel afgegraven. Hierdoor ontstonden grote plassen zoals het Reindersmeer. In het kader van de Dag van het Nationaal Park wordt tijdens deze excursie naar de ‘verborgen schatten’ gekeken. Deze activiteit vindt plaats op 26 mei om 10.00 uur vanuit Bezoekerscentrum De Maasduinen, aan de Bosserheide 3E in Well.

Tot slot vindt op 25 mei in Nationaal Park De Meinweg een bijzondere activiteit plaats: ‘Met de geluksexpres op zoek naar de natuurschatten van De Meinweg’. Tijdens deze excursie gaat men onder leiding van een ervaren Meinweggids op zoek naar de schatten van Nationaal Park De Meinweg, rijdend met de geluksexpres. De activiteit start om 9.30 uur vanuit de Gitstappermolen, aan de Gitstappermolenweg 8a in Vlodrop.

Kijk hier voor de agenda met activiteiten van ieder park.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen