Pieter Heerma nieuwe fractievoorzitter CDA

Print
Pieter Heerma nieuwe fractievoorzitter CDA

Pieter Heerma (links) en Sybrand Buma Afbeelding: ANP

Pieter Heerma (41) is dinsdagochtend door de CDA-fractie gekozen als nieuwe fractievoorzitter. Voorzover bekend is hij de eerste agnost en niet-kerkganger op een gezichtsbepalende functie bij de christen-democraten. Een agnost is er niet van overtuigd dat er een God bestaat.

Na een diep stilzwijgen van vier dagen is de nieuwe fractievoorzitter gekozen. Zelfs degene de naam van het Kamerlid dat intern het proces leidde, werd stilgehouden. Zo werd iedere vorm van speculatie de kop ingedrukt. Partijvoorzitter Rutger Ploum was als enige niet fractielid betrokken bij de procedure.

Pieter Heerma nieuwe fractievoorzitter CDA

Op het moment dat de gemeenteraad van Leeuwarden Sybrand Buma voordroeg als nieuwe burgemeester, werd de CDA-fractie vacuüm gezogen. Niemand mocht of wilde iets zeggen. Zelfs niet wie de procedure leidde. Dat zou verraden dat die persoon geen fractievoorzitter wilde worden. De afgelopen dagen zijn benut door het inzetten van de zogeheten biechtstoelprocedure. Ieder Kamerlid van het CDA mocht kenbaar maken of hij zichzelf geschikt achtte dan wel een andere kandidaat de fractie graag zag leiden.