Maasgouw trekt beurs voor reddingsbrigade

Print
Maasgouw trekt beurs voor reddingsbrigade

Reddingsbrigade in actie. Afbeelding: Jeroen Kuit.

Maasbracht / Heel / Beegden / Stevensweert / Ohé en Laak / Panheel / Thorn / Wessem / Linne -

De Reddingsbrigade Maasplassen kan een verhoogd subsidiebedrag tegemoet zien vanuit de gemeente Maasgouw. Daarmee kan de huidige vloot van twee boten behouden blijven.

De reddingsbrigades van Maasgouw, Roermond, Tegelen en Venlo luidden eind vorig jaar de noodklok. Het Rijk besloot de Nationale Reddingsvloot, wiens boten de regionale reddingsbrigades gebruiken, anders in te richten. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid op het water werd bij de veiligheidsregio’s neergelegd. De Veiligheidsregio Limburg Noord beschikt zelf over boten en menskracht.

Nationale Vloot

De regionale reddingsbrigades maken gebruik van de boten van de Nationale Reddingsvloot sinds de overstromingen van de Maas in de jaren negentig. Gaandeweg werden de boten ook meer en meer gebruikt voor andere werkzaamheden, bijvoorbeeld het in de gaten houden van de plezierjacht op de Maasplassen en beveiliging op het water bij evenementen als Solar. Als er van de zeven boten vier verdwijnen, is het volgens de reddingsbrigades niet meer mogelijk deze extra taken uit te voeren.

Verdeelsleutel

De jaarlijkse investering in vier boten is geraamd op bijna 26.000 euro. In overleg is door de drie burgemeesters een evenredige verdeelsleutel afgesproken. Maasgouw is de eerste gemeente die de beurs trekt. Burgemeester Stef Strous noemt de dienstverlening van de Reddingsbrigade Maasplassen cruciaal voor de veiligheid op het water. De subsidieverstrekking door Maasgouw staat verder los van een besluit hierover in Venlo en Roermond.

In zowel Venlo als Roermond is de subsidie nog niet besproken in het college. Een woordvoerder van de gemeente Venlo stelt dat de zaak nog niet beklonken is maar dat er wel overleg is geweest tussen de drie burgemeesters.