Hoe een grootschalig Albanees drugsnetwerk langzaam voet aan de grond kreeg in Limburg

Print
Hoe een grootschalig Albanees drugsnetwerk langzaam voet aan de grond kreeg in Limburg

Afbeelding: Ermindo Armino

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Een Geleens bedrijf faciliteerde op grote schaal hennepplantages in Limburg. Dat concludeert de politie na een grootschalige actie gisteren. Hoe bleven Albanese criminele netwerken jarenlang onder de radar?

Een agent ontdekt in 2016 per toeval een hennepplantage in een woning in Heerlen. Het valt hem op dat de huur van het pand niet wordt betaald door de Albanese bewoner, maar door een bedrijf. Een onderneming die onder meer eendags- en exportkentekens uitgeeft en gevestigd is in Geleen en de grensregio’s in Duitsland en België. De driekoppige Marokkaans-Belgische leiding is gisteren opgepakt tijdens een grootschalige politieactie met tweehonderd agenten. Evenals een 34-jarige Albanees. Ze worden verdacht van het gebruiken van valse identiteitspapieren, (faciliteren van) georganiseerde hennepteelt en witwassen. In totaal viel de politie 22 panden binnen.

Volgens de politie was het bedrijf, gevestigd aan de Groenstraat in Geleen, de spil doordat het op grote schaal hennepteelt faciliteerde. Het betaalde zo’n acht ton aan huur, water en stroom voor drugspanden in Limburg, grotendeels in Sittard-Geleen. De 34-jarige Albanese hoofdverdachte, werknemer van het bedrijf, zou het voornamelijk ­Albanese drugsnetwerk runnen.

Valse papieren

Het onderzoeksteam zag dat de Albanezen vaak gebruikmaakten van vervalste Italiaanse en Griekse ­paspoorten. Diverse betrokkenen kregen een verblijfsvergunning. De Immigratie- en Naturalisatiedienst ontdekte de fraude niet. De Limburgse onderzoeksleider Ralf* van de politie schetst hoe niemand doorhad dat een grootschalig Albanees drugsnetwerk in Sittard-Geleen voet aan de grond kreeg.

Hoe een grootschalig Albanees drugsnetwerk langzaam voet aan de grond kreeg in Limburg
Politie doet inval bij hennepplantage in Sittard. Foto: Ermindo Armino

De politie rolde de afgelopen jaren in de fusiegemeente meerdere hennepplantages op, maar zag lange tijd niet dat deze gefaciliteerd werden door het bedrijf dat sinds 2014 in Geleen is gevestigd. „We ontmantelden de plantages, maar rechercheerden niet door. Daar was geen tijd en capaciteit voor”, is de harde constatering van Ralf.

Patroon

Het onderzoek genaamd Basalt startte eind vorig jaar, twee jaar na de toevallige ontdekking door een agent. Het onderzoeksteam zag een patroon: het bedrijf financierde in totaal 87 panden. De gebruikers van die panden hadden nagenoeg allemaal een Albanese nationaliteit, maar gebruikten valse identiteitspapieren. De politie gaat ervan uit dat het bedrijf weet had van de valse identiteiten. Onduidelijk is of het deze ook heeft verstrekt. De rechercheurs stellen dat de Albanezen dankzij het Geleense bedrijf onder de radar bleven. Ralf: „Het bedrijf runde ook een betaalservice voor de Albanezen, die geen officiële bankrekening hadden. Een vergunning voor die betaalservice hadden ze niet. Het duurde jaren voordat het een bank opviel dat die betaalservice verdacht was.”

Transacties

Een deel van de 87 panden werd aangeschaft door Albanezen, soms zonder hypotheek. „Het bedrag werd rechtstreeks vanuit Albanië betaald. Ongebruikelijke transacties moeten volgens de wet gemeld worden aan de overheid, bij de Financial Intelligence Unit. Uit een steekproef van de politie bleek dat dit in de meeste gevallen niet gebeurde. Slechts bij één op de tien notarissen.”

Bij woningen die wél via een hypotheek zijn aangeschaft gebeurde iets opvallends. „De kopers hadden in veel gevallen werkgeversverklaringen van Griekse restaurants.” Wat hun rol precies is, weet de politie nog niet. De huurwoningen werden via valse identiteitspapieren verkregen. Geen van de particuliere verhuurders trok aan de bel wanneer het Geleense bedrijf als tussenpersoon de huur betaalde.

Lees ook: ‘Zeker 90 spookpanden van Albanezen in Sittard en omgeving’

Schrijnend

De conclusie van het onderzoeksteam is schrijnend: nergens gingen de alarmbellen af. Energiemaatschappijen controleerden niet of de afnemers op het opgegeven adres woonden. De gemeente Sittard-Geleen checkte niet of er inderdaad niemand woonde in de panden die als ‘onbewoond’ stonden geregistreerd. Notarissen en banken maakten geen melding van ongebruikelijke transacties. De politie keek niet verder dan de plantages. Opvallend is ook dat de scholen in Sittard-Geleen, waar de (illegaal in Nederland verblijvende) kinderen van de Albanese spookburgers les kregen, niet doorhadden dat de opgegeven adressen vals waren. Ook keken zij er niet raar van op als de schoolgelden betaald werden via het Geleense bedrijf, stelt Ralf. „Dit onderzoek laat zien dat we naïef zijn, waardoor dit soort criminele fenomenen jarenlang onzichtbaar bleven.”

Lees ook: Politie Limburg rolt ‘Albanees’ drugsnetwerk op: vier verdachten opgepakt

In het kleine halfjaar dat onderzoek Basalt nu loopt, zijn tien hennepplantages opgeruimd. Het weerhield het Geleense bedrijf er niet van door te gaan met de activiteiten, concluderen de onderzoekers. „Ze zien het als ‘bedrijfsrisico’. Een gemiddelde hennepoogst levert enkele tienduizenden euro’s op. Er zijn tientallen panden. En degene die wordt opgepakt, wordt vervangen.”

Ondermijning

Officier van justitie Peter Huttenhuis noemt het opgerolde netwerk ‘het schoolvoorbeeld van ondermijning’. „Het maakt misbruik van de verworvenheden van onze welvaartsstaat. Dit probleem is niet binnen een week op te lossen.” Ralf: „De Albanese criminele groeperingen hebben hier voet aan de grond gekregen. Het meerkoppig monster, de problematiek in het algemeen, is onthoofd maar de poppetjes worden zo ingewisseld. Voor twintig opgepakte verdachten, komen er vijfentwintig terug. Er zal structureel iets moeten veranderen aan de voorkant. De alarmbel moet gaan rinkelen.”

Politieactie Albanezen in Limburg. Video: De Limburger

Bedrijfsrisico

In het kleine halfjaar dat onderzoek Basalt loopt, werden tien hennepplantages opgeruimd. Het weerhield het Geleense bedrijf er niet van door te gaan met de activiteiten, concluderen de onderzoekers. ,,Ze zien het als ‘bedrijfsrisico’. Een gemiddelde hennepoogst levert enkele tienduizenden euro’s op. Een kilo hennep kost ongeveer 4000 euro en plantage bevat honderden planten. Er zijn tientallen panden. Een mislukte oogst nemen ze voor lief. En degene die wordt opgepakt, wordt vervangen.”

Officier van justitie Peter Huttenhuis noemt het opgerolde netwerk ‘het schoolvoorbeeld van ondermijning’. ,,Het maakt misbruik van de verworvenheden van onze welvaartstaat. Dit probleem is niet binnen een week op te lossen.” Ralf: ,,De Albanese criminele groeperingen hebben hier voet aan de grond gekregen. Het meerkoppig monster, de problematiek in het algemeen, is onthoofd maar de poppetjes worden zo ingewisseld. Voor twintig opgepakte verdachten, komen er vijfentwintig terug. Er zal structureel iets moeten veranderen aan de voorkant. Zorg dat die alarmbel gaat rinkelen.”

*Vanwege zijn functie wil rechercheur Ralf niet met zijn achternaam worden genoemd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →