Hoge Raad: veroordeling in moordzaak Weert blijft in stand

Print
Hoge Raad: veroordeling in moordzaak Weert blijft in stand

Politieonderzoek nabij de plaats waar het 43-jarige slachtoffer in 2013 werd vermoord. Afbeelding: Jeroen Kuit

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

De veroordeling van Karel van L. voor de doodslag op een 43-jarige man in Weert in januari 2013 blijft in stand. Dat oordeelde de Hoge Raad dinsdag. Wel wordt wegens het overschrijden van termijnen de straf vier maanden korter. Van L. krijgt 14 jaar en 8 maanden celstraf.

Het slachtoffer werd op 9 januari 2013 bij een jongerenontmoetingsplek aan de Ringbaan-Oost in Weert door het hoofd geschoten. Weertenaar Karel van L., toen 49 jaar oud, werd zes weken later als verdachte opgepakt en uitgebreid verhoord. Hij ontkende, waarna hij in juni werd vrijgelaten. Op 1 februari 2014 meldde hij zich vrijwillig bij de politie en bekende hij de trekker te hebben overgehaald. Twee maanden later trok hij die bekentenis weer in.

Deskundige

De rechtbank veroordeelde Van L. in 2015 tot vijftien jaar cel voor doodslag. Van L. had zijn daad begaan omdat hij het geld wilde dat het slachtoffer op zak had, zo’n zestienhonderd euro. Ook het gerechtshof veroordeelde Van L. in hoger beroep tot vijftien jaar cel. Hoewel een deskundige oordeelde dat er veel steun was te vinden voor het scenario dat Van L. de daad had bekend terwijl hij het niet zou hebben gedaan, bleef het gerechtshof erbij dat Van L. de dader was. Daarop ging deze in cassatie.

Argumentatie

De Hoge Raad oordeelt nu dat de beslissing van het gerechtshof juist is en dat het hof zijn uitspraak goed genoeg heeft onderbouwd. Zo is onder meer voldoende beargumenteerd waarom Van L. tijdens zijn verhoren niet onder druk is gezet. Omdat in de cassatieprocedure wel wettelijke termijnen zijn overschreden, wordt de celstraf van Van L. met vier maanden ingekort tot veertien jaar en acht maanden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen