Staatssecretaris Harbers treedt waarschijnlijk af om rel ‘verdoezelde’ asielcijfers

Print
Staatssecretaris Harbers treedt waarschijnlijk af om rel ‘verdoezelde’ asielcijfers

Staatssecretaris Mark Harbers Afbeelding: ANP

Het lijkt erop dat staatssecretaris Mark Harbers gaat opstappen vanwege de rel rond cijfers over criminele asielzoekers.

Tijdens een ingelaste persconferentie zegt de VVD-bewindsman dat er een verkeerde afweging is gemaakt. Hij wil - liefst dinsdag nog - verantwoording afleggen in de Tweede Kamer, en gaat er vanuit dat dat zijn ‘laatste Kamerdebat’ zal zijn.

Volg het debat hieronder live:

Harbers gaf vorige week cijfers vrij van incidenten waarbij asielzoekers betrokken waren. Probleem was echter dat Harbers zeer ernstige incidenten zoals (pogingen) moord en doodslag, mishandelingen en zedendelicten bleek te hebben ondergebracht onder het kopje ‘overige’. Hierdoor was het niet lezen in het overzicht dat het om deze vormen van criminaliteit ging.

Niet bewust

Harbers liet al snel weten dat de fouten niet bewust waren gemaakt, maar in de Tweede Kamer werd wel degelijk gezegd dat het er alle schijn van had dat zaken waren ‘verdoezeld’.

Dinsdag liet Harbers weten dat hij toch al eerder, ruim voor het vrijgeven van de cijfers, er door ambtenaren op was gewezen dat het problemen zou geven als duidelijk werd welke criminaliteit er onder het kopje ‘overige’ was ondergebracht. Daardoor is het op z’n minst te stellen dat Harbers het had kúnnen en misschien wel moeten weten.

Debat

Hij wil daarom dinsdag nog in de debat, waarbij de PVV in ieder geval om zijn aftreden zal vragen. Harbers houdt er rekening mee dat meer partijen hier dus in mee zullen gaan.

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff noemt de situatie ‘heel pijnlijk’. ,,Hij heeft geen persoonlijke fout gemaakt. Hij moet niet weg van mij, hij heeft zelf de conclusie getrokken dat dit zijn laatste debat zal zijn.’’ Volgens Dijkhoff heeft Harbers ‘het niet zelf onder het tapijt geveegd’, maar ‘is het daar wel terecht gekomen’.

Aftreden

Harbers zou de vierde VVD’er zijn die de afgelopen jaren is gesneuveld op het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat in 2010 juist op aandringen van de VVD werd opgetuigd. De ministers Ivo Opstelten en Ard van der Steur en staatssecretaris Fred Teeven gingen hem voor.

De 50-jarige Harbers werkt al jaren aan het Binnenhof. De econoom was jarenlang de rechterhand van VVD-minister Gerrit Zalm en kwam in 2009 in de Kamer. Daar maakte hij vooral naam als financieel specialist.

Bij het aantreden van het derde kabinet-Rutte in 2017 kreeg Harbers de beruchte portefeuille Asielzaken. De klus werd nog bemoeilijkt door de grote onenigheid tussen de vier regeringspartijen over bijvoorbeeld het kinderpardon. Harbers moest in januari onder druk van de drie coalitiepartners slikken dat honderden kinderen die Nederland eigenlijk hadden moeten verlaten, toch mochten blijven.