Voerendaal: ‘Wasbeer melden bij faunabeheer’

Print
Voerendaal: ‘Wasbeer melden bij faunabeheer’

De wasbeer is gespot in Voerendaal. Afbeelding: archief De Limburger

Voerendaal / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Winthagen -

De gemeente Voerendaal verzoekt inwoners die wasberen zien dit te melden bij Faunabeheereenheid Limburg.

Daarmee wordt gehoor gegeven aan een verzoek van de VVD Voerendaal. Die partij uitte begin mei zorgen en stelde vragen aan het college van B en W. Raadslid Sebastiaan Vliegen: „Er zijn risico’s voor beschermde diersoorten, landbouw en volksgezondheid. Het is dus nu tijd om actief op te treden om te voorkomen dat deze soort zich permanent vestigt in onze gemeente.”

VVD verzocht om het instellen van een meldpunt. Dat verzoek hebben burgemeester en wethouders naast zich neergelegd.

De wasbeer mag worden afgeschoten. Daar is veel ophef over ontstaan en leidde onder meer tot landelijke petities en kritiek van de Partij voor de Dieren. Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten (CU) stelt dat doodschieten mag, maar dat ‘de nadruk ligt op het vangen van wasberen’.

De provincie gaf eind maart aan dat opvang van de wasbeer ‘te duur’ zou zijn. Afschot leek de voorkeur te krijgen tot meerdere partijen zich al opvang meldden. Volgens gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) zal afschot alleen ‘bij hoge uitzondering’ gebeuren. „Als ze niet te vangen zijn, dan zullen we ingrijpen”, aldus Mackus.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen