Blaasmuziek

Vijf Limburgse blazers geven in Ittervoort hun liefde voor koper door

Print
Vijf Limburgse blazers geven in Ittervoort hun liefde voor koper door

V.l.n.r. (staand): Marc Speetjens, Joost Smeets, Sandor Hendriks. Voorste rij: Cleo Simons en Patrick Spelthaen. Afbeelding: Southern Brass

Ittervoort -

Vijf gerenommeerde blazers uit Limburg gooien zaterdag 25 mei hun passie voor muziek in de strijd om in Ittervoort beginnende en ervaren amateurs van alle leeftijden mee te nemen in de wereld van klein en groot koper.

Net terug van een avondvullend concert in Amsterdam, is trombonist Sandor Hendriks vanuit zijn woning in Montfort druk in de weer met de laatste voorbereidingen voor de eerste ‘koperdag’, zaterdag 25 mei bij Adams Muziekcentrale in Ittervoort. Alle koperinstrumenten komen aan bod, van klein als (piccolo)trompet tot het grote werk met bastuba.

Kwintet Hendriks is initiatiefnemer van de koperdag, maar krijgt hulp van zijn vier collega-muzikanten met wie hij samen het Southern Brass-kwintet vormt. De koperblazers kennen elkaar van conservatoria in Maastricht en Keulen en spelen sinds 1992 samen. Naast Hendriks bestaat het kwintet uit Cleo Simons (hoorn), Marc Speetjens (trompet), Patrick Spelthaen (trompet) en Joost Smeets (tuba).

De heren zijn al jaren verbonden aan gerenommeerde (philharmonische) orkesten in Nederland. Trombonist Sandor Hendriks werkt voor philharmonie zuidnederland net als hoornist Cleo Simons en tubaspeler Joost Smeets. Die laatste speelt ook in het Orkest van het Oosten. Trompettist Patrick Spelthaen is dirigent bij de Nederlandse Douaneharmonie en Marc Speetjens is trompettist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in Amsterdam.

Basis

Hendriks benadrukt dat de koperdag in Midden-Limburg voor alle amateurmuzikanten bedoeld is, van jong tot oud, van beginner tot ervaren rot. De ochtend staat in het teken van basistechnieken, denk aan ademhaling, embouchure en houding. Hendriks: „Met die basis staat of valt alles. Hoewel de meeste muzikanten gewoon lekker willen spelen – wat we óók gaan doen – is de basis zo belangrijk. Als dat goed zit, ontstaat vanzelf het speelplezier.”

’s Middags worden deelnemers in groepen gedeeld en wordt er ‘lekker gespeeld’ onder leiding van een van de docenten. „De reden dat ik zo’n dag als deze organiseer, is niet omdat ik – of een van mijn collega’s denkt – dat we het beter kunnen. Absoluut niet. Onze passie komt voort uit onze eigen ervaring, onze liefde voor de cultuur, de muziek. Dát plezier zoals wij dat ervaren, hopen we ook door te geven aan anderen. Muziek heet niet voor niets voeding voor de ziel te zijn.”

De koperdag op 25 mei duurt van 9.30 tot 16.30 uur, Adams Muziekcentrale, Ittervoort. Aanmelden kan via: www.southernbrass.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen