Inval Fiod bij landelijk hoofdkantoor van Limburgse vakantieparken

Inval bij De Brugse Heide in Valkenswaard © Bert Jansen/Eindhovens Dagblad

De fiscale opsporingsdienst Fiod is dinsdag bij meerdere vakantieparken en het hoofdkantoor van de Oostappen Groep binnengevallen. De twee Limburgse parken van de groep, De Berckt in Baarlo en Elfenmeer in Herkenbosch, bleven buiten schot.

Paul Bots

Het gaat volgens een Fiod-woordvoerder om een gecombineerde actie van het Openbaar Ministerie, de Inspectie SZW, politie, Fiod en gemeentelijke handhavers. Aanleiding is onder meer ‘een lopend Fiod-onderzoek’, aldus de woordvoerder. Andere diensten controleerden de parken op illegale bewoning en brandveiligheid. Ook hield de politie een zogeheten ANPR-controle in de omgeving van de parken, waarbij met camera’s de kentekens van voorbijkomende auto’s worden gecheckt. Via ANPR is te achterhalen of auto’s bijvoorbeeld als gestolen staan gesignaleerd, of er boetes open staan en of de wegenbelasting is betaald.

Buiten schot

De woordvoerder van de Fiod wil niet zeggen waarom de twee Limburgse parken buiten schot zijn gebleven. Woordvoerder Jos Mennen van Oostappen kon niet reageren op de invallen omdat hij naar eigen zeggen op vakantie is.

Clinch

Oostappen lag in Herkenbosch jarenlang in de clinch met de gemeente over vakantiepark Elfenmeer. Sinds december heeft de gemeente Roerdalen het beheer over een groot deel van het park overgenomen nadat via de rechter de erfpacht met Oostappen was opgezegd. Volgens de gemeente werd het park slecht beheerd en verhuurde Oostappen illegaal aan arbeidsmigranten en andere vaste bewoners. Sinds de opzegging van de erfpacht beheert Oostappen nog maar een klein deel van het oorspronkelijke park. Ook hier worden nog altijd chalets en huisjes verhuurd aan niet-recreanten.

Ook bij De Berckt in Baarlo heeft Oostappen lang met de gemeente overhoop gelegen. Sinds vorige week lijkt daar een eind te zijn gekomen aan de onenigheid. Gemeente en Oostappen spraken af dat Arbeidsmigranten een apart deel van het park mogen bewonen.

Hoofdkantoor

De inval vond onder meer plaats in het hoofdkantoor van Oostappen in Asten. Verder vielen de overheidsdiensten binnen in vakantieparken De Brugse Heide in Valkenswaard, Prinsenmeer in Ommel, Droomgaard in Kaatsheuvel en Marina Beach in Hoek, bij Terneuzen. Ook deze parken lagen al langer onder vuur vanwege illegale huisvesting van arbeidsmigranten.