Zeven jongeren aangehouden voor groepsverkrachting van tienermeisje in België

Print
Zeven jongeren aangehouden voor groepsverkrachting van tienermeisje in België

Foto ter illustratie. Afbeelding: AD/Free Images

Zeven tieners uit de Belgische provincie Luik zijn aangehouden voor de verkrachting van een minderjarig meisje. De daders maakten er zelf beelden van en verspreidden die op Snapchat. Volgens verklaringen gebeurde het ‘op een compleet uit de hand gelopen verjaardagsfeestje’.

Vijf minderjarigen en twee 18-jarigen uit Wallonië zijn opgepakt in verband met een groepsverkrachting in Chaudfontaine. Begin deze maand kwamen zeer choquerende beelden via social media bij jongeren terecht op middelbare scholen in de regio. Op de rondgestuurde beelden is een tienermeisje te zien dat volledig verdoofd is. Ze ligt naakt op een matras of een bank, en wordt door zeven jongens misbruikt. Het gaat om een meisje van 15 of 16 jaar, meldt Sudinfo. De video’s kwamen bij de politie terecht, waarop de jongeren werden opgepakt.

Volledig verdoofd

De verkrachting vond plaats op een feestje dat ‘helemaal uit de hand liep’, volgens verklaringen van de verdachten. Ouders waren niet aanwezig in de nacht van 30 op 31 maart. De alcohol vloeide rijkelijk en er werd mogelijk ook cannabis en GHB gebruikt.

Het is onduidelijk hoeveel aanwezigen er precies waren, maar uiteindelijk bleef een gezelschap van zeven jongens en één meisje over. De jongste jongen was amper 13 jaar, de oudste 18. Volgens het parket van Luik zou het meisje enkele van de jongens goed gekend hebben. Volgens de verklaringen van de verdachten zouden ze het meisje niets hebben toegediend zonder dat ze ervan wist, maar ze geven wel toe dat ze misbruik maakten van het feit dat ze bewusteloos raakte. Alles ‘liep compleet uit de hand’. Ze zouden eerst ‘een beetje’ geprofiteerd hebben van de toestand van het meisje en toen ze niet reageerde, zouden ze steeds verder zijn gegaan. Elk om beurt en met steeds minder remmingen. Intussen moedigden ze elkaar aan, lachten ze en namen ze foto’s met hun smartphone. Later zouden ze in paniek zijn geraakt en gevreesd hebben dat ze in coma zou raken. Ze probeerden haar wakker te maken, maar ze reageerde niet.

Video

Dat alles is ook te zien op een video die een van hen maakte. De jongen zou het misbruik 3 tot 4 uur lang aan één stuk door gefilmd hebben. Hij zou de enige zijn die het meisje zelf niet seksueel misbruikte. Korte fragmenten van de video werden later verspreid via Snapchat.

Het is niet duidelijk hoe de avond precies afliep, maar het meisje zou later naar de politie zijn gestapt en haar verhaal hebben gedaan. De politie slaagde erin om de verdachten te identificeren en hun rol te bepalen. Vorige week werden de zeven opgepakt en ondervraagd.

Opgepakt

De minderjarigen zijn ondergebracht in een gesloten instelling en de twee meerderjarigen in de gevangenis van Lantin. Naast de zes jongeren die het misbruik pleegden en de jongen die alles filmde, zou ook iedereen die de beelden verspreidde vervolging riskeren.

Het parket van Luik liet weten niet meer te communiceren over de zaak omdat het dossier erg delicaat is, vanwege de minderjarige leeftijd van het slachtoffer en een aantal van de verdachten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen