Open eindes

Komst WoonWijzerWinkel naar Panningen hoogst onzeker

Print
Komst WoonWijzerWinkel naar Panningen hoogst onzeker

De vestiging van een WoonWijzerWinkel in Panningen is hoogst onzeker. Afbeelding: iStockphoto

Panningen -

Het is hoogst onzeker of een WoonWijzerWinkel in Panningen komt. De gemeente Peel en Maas wil geen subsidie verlenen omdat een solide bedrijfsplan ontbreekt.

De organisaties Gloei, Peel Energie en ZERegiO richtten de stichting Regionaal Duurzaamheid Centrum (RDC) op. Zij wil naar Rotterdams voorbeeld een WoonWijzerWinkel starten in Panningen. De winkel geeft onafhankelijke advies over duurzaam wonen.

De mogelijkheden, zoals warmtepompen, zonnepanelen en isolatiematerialen, staan in de winkel uitgestald. Werknemers met kennis van zaken geven advies en bekijken desgewenst de situatie thuis. Tevens beschikken ze over een netwerk van bedrijven die de maatregelen uitvoeren.

Financiering

Het RDC presenteerde in november 2018 zijn plan en wilde 1 januari 2019 starten. Huisvesting, financiering en personeel moesten toen nog geregeld worden. De huisvesting is inmiddels geregeld. De WoonWijzerWinkel kan terecht in de oude bieb in Panningen.

Wat de financiering betreft is dat lastiger. Voor het opstarten en inrichten van de winkel komt het RDC 138.000 euro tekort. Van de gemeente wordt 20.000 euro gevraagd. De Rabobank en provincie zouden de rest moeten ophoesten. Of die dat doen, is ‘volstrekt onduidelijk’, aldus het gemeentebestuur.

Begroting

Daarnaast vraagt het RDC een jaarlijkse exploitatiebijdrage van 1,10 euro per inwoner van de gemeente. Peel en Maas telt 43.000 inwoners. Het RDC heeft eerder kenbaar gemaakt dat een sluitende begroting enkel te bereiken is met een bijdrage gebaseerd op 178.750 inwoners.

Het duurzaamheidscentrum mikt niet alleen op Peel en Maas, maar op Noord- en Midden-Limburg. Uit nergens blijkt dat andere gemeenten bereid zijn een bijdrage te leveren. Vanwege de ‘open eindes’ is ook Peel en Maas niet bereid de beurs te trekken.

Bij het RDC was niemand bereikbaar voor commentaar.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen