Fiod neemt boekhouding van hoofdkantoor Limburgse vakantieparken in beslag

Inval bij De Brugse Heide in Valkenswaard © Bert Jansen/Eindhovens Dagblad

De fiscale opsporingsdienst Fiod heeft dinsdag bij een inval op meerdere vakantieparken en op het hoofdkantoor van de Oostappen Groep een deel van de boekhouding in beslag genomen. Dat gebeurde in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met de administratie.

Paul Bots

De twee Limburgse vakantieparken van Oostappen, De Berckt in Baarlo en Elfenmeer in Herkenbosch, bleven buiten schot.

Vuurwapen

In totaal vielen Openbaar Ministerie, de Inspectie SZW, politie, Fiod en gemeentelijke handhavers binnen op acht adressen in Brabant en Zeeland. Op de vakantieparken troffen gemeentelijke handhavers illegale bewoning, illegale bouwwerken, illegale huisvesting van arbeidsmigranten en brandonveilige situaties aan. Op een van de onderzochte plekken werd een vuurwapen en vals geld gevonden. Ook werd een man aangehouden die nog gezocht werd door de politie.

Lees ook: Inval Fiod bij landelijk hoofdkantoor van Limburgse vakantieparken

De inspectie SZW heeft personeel van Oostappen verhoord om te achterhalen of het bedrijf zich wel houdt aan het uitbetalen van het minimum loon en of het bedrijf de vakantietoeslag wel uitkeerde.

Kenteken

Verder hield de politie in de omgeving van de vakantieparken controles met zogeheten ANPR-camera’s. Die camera’s scannen kentekens van voorbijkomende auto’s en controleren of er nog boetes openstaan, of de wegenbelasting is betaald en of de eigenaar wellicht nog gezocht wordt voor een misdrijf. In totaal is met deze controle voor 35.000 euro aan schulden ingevorderd en zijn vier auto’s in beslag genomen. Ook werd voor 25.000 euro aan wegenbelastingen geïnd van automobilisten die ten onrechte met een buitenlands kenteken reden.

Buiten schot

De woordvoerder van de Fiod wil niet zeggen waarom de twee Limburgse parken niet zijn gecontroleerd. Woordvoerder Jos Mennen van Oostappen kon dinsdag niet reageren op de invallen omdat hij naar eigen zeggen op vakantie is.

Clinch

Oostappen lag in Herkenbosch jarenlang in de clinch met de gemeente over vakantiepark Elfenmeer. Sinds december heeft de gemeente Roerdalen het beheer over een groot deel van het park overgenomen nadat via de rechter de erfpacht met Oostappen was opgezegd. Volgens de gemeente werd het park slecht beheerd en verhuurde Oostappen illegaal aan arbeidsmigranten en andere vaste bewoners. Sinds de opzegging van de erfpacht beheert Oostappen nog maar een klein deel van het oorspronkelijke park. Ook hier worden nog altijd chalets en huisjes verhuurd aan niet-recreanten.

Ook bij De Berckt in Baarlo heeft Oostappen lang met de gemeente overhoop gelegen. Sinds vorige week lijkt daar een eind te zijn gekomen aan de onenigheid. Gemeente en Oostappen spraken af dat Arbeidsmigranten een apart deel van het park mogen bewonen.

Hoofdkantoor

De inval vond onder meer plaats in het hoofdkantoor van Oostappen in Asten. Verder vielen de overheidsdiensten binnen in vakantieparken De Brugse Heide in Valkenswaard, Prinsenmeer in Ommel, Droomgaard in Kaatsheuvel en Marina Beach in Hoek, bij Terneuzen. Ook deze parken lagen al langer onder vuur vanwege illegale huisvesting van arbeidsmigranten.