Deal tussen Roda en Rus onzeker, onrust neemt toe

Print
Deal tussen Roda en Rus onzeker, onrust neemt toe

Afbeelding: ANP

Kerkrade / Eygelshoven -

Het is onzeker of de deal van Roda met de Russische investeerder Mikhail Ponomarev doorgaat. In Kerkrade neemt de onrust toe, nu de deadline met rasse schreden nadert.

Roda is al enige tijd in gesprek met Ponomarev, de huidige baas van de Duitse club KFC Uerdingen. Volgens meerdere bronnen is er een kink in de kabel gekomen. Volgende week dinsdag is er een vergadering belegd waar de precaire situatie van de club zal worden besproken.

Klok tikt door

Als de deal met de Russische overnamekandidaat niet doorgaat, zal er op zeer korte termijn een andere partij moeten worden gevonden die met geld over de brug wil komen. De klok tikt onverbiddelijk door: uiterlijk op 15 juni moet er een sluitende begroting naar de KNVB zijn gestuurd. Voor volgend seizoen komt Roda een fors bedrag tekort. Op een raadsvergadering in Kerkrade werd vorige week gezegd dat het gaat om minimaal 900.000 euro, maar volgens ingewijden loopt dat cijfer vrijwel zeker nog op.

Lees ook: ‘Er wordt Russisch roulette gespeeld met ons Roda JC’

Voor het overleg volgende week is de gemeente, eigenaar van het Parkstad Limburg Stadion, als ‘toehoorder’ uitgenodigd. Ook Aleksei Korotaev, die twintig procent van de aandelen bezit, maar zijn financiële verplichtingen nog niet is nagekomen, is uitgenodigd. De Zwitsers-Russische zakenman mag nog altijd Dubai niet verlaten en moet zich dus laten vertegenwoordigen door iemand anders. Hij kan nog steeds niet aan zijn geld omdat de slepende juridische procedure rond zijn persoon nog steeds niet is afgerond.

In de bres

Eigenaar Frits Schrouff heeft al vaker aangegeven dat hij niet nog eens in de bres wil springen. Een standpunt waarin hij nadrukkelijk wordt gesteund door Huub Mullenders, de oud-Roda-commissaris die als adviseur Schrouffs belangen behartigt. Roda’s meerderheidsaandeelhouder hield de club de afgelopen jaren met minimaal zeventien miljoen euro overeind.

Wie Roda dan wel in leven gaat houden, is zeer de vraag. Wanneer er met de Russische investeerder geen overeenstemming wordt bereikt, komt de bal weer bij Schrouff te liggen. De kans is groot dat de G7, de groep ondernemers die het afgelopen jaar uit zijn naam de club saneerde, zich op dat moment terugtrekt. Of Schrouff het dan over zijn hart krijgt om de stekker uit Roda te trekken, blijft onduidelijk.

Terwijl in Kerkrade iedereen gespannen afwacht, wordt vanuit supporterskringen opgeroepen om de hoofdrolspelers opnieuw om tafel te krijgen. Tevens wordt geopperd om geld in te zamelen voor de noodlijdende club.