Omvorming Mauritshaven Wessem krijgt langzaam vorm

Print
Omvorming Mauritshaven Wessem krijgt langzaam vorm

Nautische Boulevard richt zich op belevingswereld van de watersporter. Afbeelding: Archief De Limburger/John Peters

Wessem -

De ontwikkelingen aan de Nautische Boulevard in Wessem krijgen langzaam vorm. Er moet wel gezocht worden naar samenwerking tussen nautische bedrijven en andere industrie.

Dinsdagavond bogen de commissieleden in Maasgouw zich over de wijziging van het bestemmingsplan voor Schippersdock. Met name de overnachtingen die mogelijk worden bij het bedrijf, riepen vragen op. Drie overnachtingen zijn maximaal mogelijk bij het bedrijf. Dat is volgens de gemeente toegestaan omdat Schippersdock geen recreatieve functie krijgt. Een incidentele overnachting is mogelijk, terwijl onderhoud wordt gepleegd aan een vaartuig.

Daarnaast stelt de naast Schippersdock gelegen zandverwerker Filcom dat overlast door hun bedrijfsvoering te verwachten valt. Het bedrijf diende een zienswijze in tegen de bestemmingsplanwijziging om eventuele klachten voor te zijn. De gemeente en ook Schippersdock voorzien echter geen probleem in het naast elkaar bestaan van beide bedrijven. Wederom met het gegeven dat Schippersdock geen recreatieve functie krijgt maar als dienstverlener voor de pleziervaart fungeert.

Schippersdock is het eerste zichtbare succes in de omvorming van de industriële Mauritshaven naar een totaalconcept voor de watersporter. Op de locatie was voorheen Stukstette Staalconstructiebedrijf gevestigd dat met de aanleg van een jachthaven de aanzet heeft gegeven tot de omzetting naar een nautische bedrijfsvoering. Precies in de lijn die de gemeente voor ogen heeft.

Voor de Nautische Boulevard is flink wat geld en tijd uitgetrokken. Ruim 4,5 miljoen wordt geïnvesteerd de komende tien jaar. Daarvan wordt een groot deel terugverdiend door tijdelijke verhuur en verkoopopbrengsten. Het resterende tekort van 1,1 miljoen euro is voor de helft gedekt door een provinciale subsidie. De andere helft legt de gemeente bij.