Formatie

Linkse partijen leggen bom onder coalitieplan

Print
Linkse partijen leggen bom onder coalitieplan

De wens van informateur Ger Koopmans voor een brede coalitie van linkse en rechtse partijen lijkt van de baan. Afbeelding: DE LIMBURGER/ PETER SCHOLS

PvdA, D66 en GroenLinks willen niet met Forum voor Democratie (FvD) en ook niet met de PVV in een nieuw provinciebestuur. Daarmee lijkt de vorming van een brede coalitie van zowel linkse als rechtse partijen - de inzet van informateur en CDA-leider Ger Koopmans – van de baan.

Dit melden verschillende bronnen die betrokken zijn bij de coalitiebesprekingen in Limburg. Eerder maakten Koopmans en mede-informateur Geert Gabriëls bekend dat wat hen betreft de huidige vier bestuurspartijen CDA, VVD, PvdA en D66 de basis gaan vormen van de nieuwe coalitie. Voor een meerderheid was nog minimaal één andere partij nodig. Verkiezingswinnaars FvD en GroenLinks en de PVV leken de meeste kans te maken.

Klimaat

Maar dinsdagmiddag hebben PvdA, D66 en ook GroenLinks aan de informateurs kenbaar gemaakt dat zij niet met FvD en de PVV willen samenwerken. Eerder sloten de drie een samenwerking met de rechts-populistische partijen niet uit. De afgelopen anderhalve week hebben er verdiepende gesprekken plaatsgevonden. Fractievoorzitter Leon Vaessen van D66 zegt dat vooral de ambities die zijn partij heeft op het gebied van klimaatbeleid en Europa niet stroken met die van FvD en PVV. De voorbije weken hebben PvdA, D66 en GroenLinks meermaals onderling de koppen bij elkaar gestoken.

Tegenvaller

De ontwikkelingen zijn ongetwijfeld een zware tegenvaller voor Koopmans, die van het begin af aan zei „het onverenigbare te willen verenigen” waarmee hij bedoelde een zo breed mogelijke coalitie te willen smeden met linkse en rechtse partijen. Nu wordt de CDA-leider min of meer voor het blok gezet. De enige twee opties lijken een coalitie over links van CDA en VVD met PvdA, D66, GroenLinks en eventueel Partij voor de Dieren of Lokaal Limburg. Of een samenwerking helemaal over rechts van CDA en VVD met FvD en PVV.

Ger Koopmans wil dinsdagavond niet reageren op de laatste ontwikkelingen. Eerder kondigden hij en Gabriëls aan dat ze aanstaande vrijdag met het eindadvies zullen komen. Tussentijds doen de informateurs geen mededelingen over de formatie, laat hij per sms weten.